naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dogovorena jedinstvena EU strategija za sastanak G20 u Pittsburghu

Čelnici EU-a dogovorili su na neformalnom sastanku u četvrtak navečer u Bruxellesu zajedničku strategiju za samit G20, usmjerivši pozornost na pooštrenje nadzora financijskih tržišta i kresanje bonusa bankovnih menadžera.  

Predsjedateljica EU Švedska sazvala je izvanredni sastanak u četvrtak kako bi stavovi svih članica Unije bili zastupljeni na sastanku u Pittsburghu, kojemu će prisustvovati samo sedam EU čelnika. 

Temelji europske strategije su ograničavanje bankarskih bonusa, pooštravanje globalnog financijskog nadzora i koordinacija nastojanja vlada da smanje ogromne proračunske manjkove koje su akumulirale nastojeći umanjiti posljedice globalne recesije.  

G20 bi se trebao obvezati na uvođenje globalno koordiniranog sustava makro-razboritog nadzora temeljenog na bliskoj suradnji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Stabilizacijskog vijeća (radne skupine koju je utemeljio G20) i nacionalnih nadzornih tijela, stoji u tekstu dogovorenog zaključka sa sastanka. 

Velik dio rasprave u Bruxellesu ticao se uvođenja gornje granice za pretjerano velike bonuse menadžera - teme osobito važne za čelnike Njemačke i Francuske. 'G20 bi se trebao obvezati na usvajanje obvezujućih propisa za financijske institucije o varijabilnim sustavima nagrađivanja uz prijetnju sankcija na nacionalnoj razini', ističe se nadalje u tome tekstu. 

Čelnici su usuglasili stavove o važnoj klauzuli po kojoj se isplata bonusa 's vremenom mora odgoditi za određeno vremensko razdoblje a može se i otkazati u slučaju negativnih rezultata bančina poslovanja'. 

'Gledano iz naše perspektive, večeras je prsnuo balon bonusa', zaključio je predsjedatelj samita, švedski premijer Frederik Reinfeldt nakon sastanka. 

Jedinstvo koje su iskazali čelnici država i vlada 27 zemalja članica Unije vjerojatno će poduprijeti očekivanja o uspješnosti sastanka G20 u Pittsburghu kada je u pitanju rješavanje temeljnih uzroka globalnog financijskog sloma koji je SAD i Europu pogurao u najtežu krizu u nekoliko desetljeća. 

Čelnici ipak nisu uspjeli postići dogovor o francusko-njemačkoj inicijativi o uvođenju međunarodnog poreza na financijske transakcije, čije je usvajanje odgođeno je za neko bolje vrijeme. 

'Danas nismo bili u poziciji postići sporazum', objasnio je predsjednik eurozone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.  

Takozvani Tobinov porez, nazvan po nobelovcu Jamesu Tobinu, koji ga je predložio još 1971. kao sredstvo za smanjenje spekulacija na međunarodnim tržištima, naišao je na prilično skeptičan prijem Velike Britanije i Švedske. 

Britanski premijer Gordon Brown ocijenio ga je 'neizvedivim'. 'Sve dok ne budemo sigurni da je riječ o globalnoj inicijativi koja obuhvaća cijeli svijet i sve dok postoje vlasti, porezna utočišta odnosno teritoriji koji mogu zatražiti izuzeće od takvog poreza, jako je teško tako nešto provesti u djelo', pojasnio je Brown.

 Švedski premijer Frederik Reinfeldt oštro se suprotstavio takvoj zamisli. 'Mislim da to nije odgovor na naše probleme', kazao je. 

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: Unity ahead of G20 when EU leaders met in Brussels
  • EurActiv: EU achieves unity ahead of Pittsburgh
  • EUobserver: EU urges world leaders to keep cash flowing for now