naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predavanje o zastupljenosti Hrvata u ustanovama EU-a

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, francuskoga veleposlanstva i Centra za europske studije iz Strasbourga, u petak 18. rujna je održano predavanje o budućoj zastupljenosti hrvatskih državljana u ustanovama Europske unije, priopćio je MVPEI.  

Državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović govorio je o važnosti uloge hrvatskih državljana u europskim ustanovama te izrazio zadovoljstvo njihovim velikim odzivom prijavama za rad u tim njima.  

Napomenuo je kako je od otprilike 3000 kandidata gotovo 70 posto položilo prvi dio ispita, dodavši kako je to jedan od pokazatelja da je naš ljudski kapital kvalitetan, na što ćemo se moći i u budućnosti osloniti. 

Osim pojedinačna zalaganja i truda za uspjeh su zaslužni i pripremni tečajevi zajednički organizirani s Centrom za europske studije u Strasbourgu, kazao je državni tajnik, te ujedno zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. 

Savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost francuskoga veleposlanstva Denis Dobo-Schoenenberg govorio je o odnosu Francuske, kao države članice Europske unije, prema zapošljavanju svojih državljana u ustanovama Unije. Ustvrdivši kako francusko sudjelovanje u političkom i jezičnom kontekstu u europskim institucijama stagnira, predstavio je smjernice kojima se vode francuska tijela državne uprave u odgovoru na taj izazov.  

Također je govorio i o strukturi zaposlenih francuskih državljana u Europskoj komisiji te o naporima francuskih nadležnih tijela u planiranju i pružanju potpore kandidatima, istaknuvši da te aktivnosti treba kontinuirano provoditi. 

Iako djelatnici europskih institucija ne zastupaju nacionalni, već opći europski interes, njihovo poznavanje sustava, procedura i osobni kontakti višestruko su korisni za svaku državu članicu, osobito za zemlju kandidata koja još nije dio složenog sustava europske administracije, kazao je šef Misije RH pri Europskim zajednicama Branko Baričević.  

Upozorio je na mogućnost odljeva stručnjaka u ustanove EU-a te kao rješenje naveo prikladnu izobrazbu i osposobljavanje dostatna broja stručnjaka koji će zadovoljiti potrebe državne administracije za upravljanje europskim poslovima, kaže se u priopćenju MVPEI-ja. 

 

Više o tome:

MVPEI: U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održano je predavanje o perspektivama zastupljenosti hrvatskih državljana u institucijama Europske unije