naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Diplomatska služba EU-a uvelike bi pomogla Uniji da nastupa jedinstveno

Europska diplomatska služba uvelike bi pomogla Uniji da jedinstveno nastupa prema zemljama izvan EU-a, smatra europski predstavnik u Kini veleposlanik Serge Abou.  

On dodaje da bi budući veleposlanici EU-a trebali biti 'prvi među jednakima' u područjima koja su u ovlasti EU-a. 

'Njihova uloga ne bi bila da zastupaju stajalište Francuske, Njemačke ili Španjolske, već stajališta svih nas (27 zemalja članica)', rekao je Francuz Abou koji ima 35 godina iskustva u radu u Europskoj komisiji. 

EK trenutačno ima 150 misija u inozemstvu koje se bave pitanjima za koja su zemlje članice prepustile nadležnost ustanovama u Bruxellesu, kaže on. Njegov ured u Kini bavi se pitanjima poput trgovinske politike, borbom protiv krivotvorina, te razvojem politike tržišnog natjecanja. Misija također radi na provedbi projekata suradnje kako bi pomogla u usklađivanju zakona i standarda između dviju strana te nadzire desetak 'sektorskih dijaloga'. 

Ratifikacijom i stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora uloga misija bila bi podignuta na višu razinu, u Europsku službu za vanjsko djelovanje, koja bi podupirala rad visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. 

Visoki predstavnik bit će zapravo 'ministar vanjskih poslova' EU-a i sjedinjavat će sadašnje uloge povjerenice za vanjske odnose Benite Ferrero-Waldner i visokog predstavnika EU-a Javiera Solane. 

Europska diplomatska služba imala bi i druge prednosti, uključivo veći broj veleposlanstava kojima bi se mogli obratiti u inozemstvu građani EU-a. 

S novom diplomatskom mrežom EU-a građani bi dobili veleposlanstva u zemljama u kojima njihova matična zemlja dotad nije bila zastupljena, a u onima gdje su članice dobro zastupljene europsko bi veleposlanstvo pomoglo u zastupanju zajedničkih stajališta Bruxellesa, dodao je francuski diplomat. 

 

Više o tome:

EUobserver: Greater EU harmony with foreign service, says diplomat