naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Baltička strategija model za Dunav i Jadran

Europski ministri pozdravili su Baltičku strategiju kao mogući okvir za koordinaciju europskih politika i financiranja u drugim regijama u Europskoj uniji. 

Ministri za europske poslove 27 država članica sastali su se prošli tjedan s predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta i Europske investicijske banke kako bi razgovarali o Baltičkoj strategiji. 

Strategija, pokrenuta ovoga ljeta, ima za cilj bolje iskorištavanje postojećih resursa u cijelom nizu pitanja, od nadzora mora do jačanja regionalne konkurentnosti. 

Ministri su istaknuli također da bi Baltička strategija mogla poslužiti kao model za buduću suradnju u drugim regijama u EU. 

Povjerenik za regionalnu politiku Pawel Samecki istaknuo je da je strategija 'novost' u EU-u, te izrazio nadu da bi taj 'nov moderan način koordiniranja europskih politika u regiji' mogao u izmijenjenom obliku biti primijenjen i u drugim europskim regijama. 

Potpredsjednica Europskog parlamenta Diana Wallis ocijenila je da Baltička strategija 'daje zamah' razvoju sličnih politika u Dunavskoj regiji i možda čak na Jadranu. EK planira 2010. predstaviti strategiju za Dunav. 

Baltička strategija obuhvaća osam članica EU-a - Dansku, Švedsku, Finsku, Estoniju, Litvu, Latviju, Poljsku i Njemačku te Rusiju. 

 

Više o tome:

  • EurActiv: 'Baltic Sea Strategy' seen as model for Danube, Adriatic 
  • Švedsko EU predsjedništvo: High level discussions on the Baltic Sea Strategy