naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
OECD: slabe banke mogle bi kočiti gospodarski rast u EU-u

Bankama diljem Europske unije predstoji još mnogo posla ako se želi spriječiti da gospodarstva regije budu pritisnuta višegodišnjim usporenim rastom, upozorava Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u najnovijem izvješću koje u utorak 22. rujna prenosi europski tisak.  

Opasna imovina u bilancama bankama i nedovoljna kapitaliziranost problemi su s kojima se još treba pozabaviti kako bi se otklonila neizvjesnost, poručuje se dalje u tom izvješću. 

'I dalje su prisutne zabrinutosti da su banke možda nedovoljno kapitalizirane da bi se uhvatile ukoštac s daljnjim pogoršanjem uvjeta u gospodarskom okruženju', tumače u OECD-u. 

Po procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potencijalni otpisi u ovoj godini za kontinentalne europske banke dosežu iznos od 750 milijardi eura, a Europska središnja banka (ECB) procjenjuje njihov iznos u visini 440 milijardi eura. 

U izvješću OECD-a nadalje se ističe da bi transparentni testovi izdržljivosti banaka pomogli razjasniti dvojbe prisutne u tom području. 

Od svibnja ove godine EU-ov odbor za superviziju banaka (CEBS) prikuplja informacije o 22 najveće regionalne banke, koje drže više od 60 posto bankovne imovine na području Unije. 

Ministri financija trebali bi razmotriti navedene rezultate na neslužbenom sastanku početkom idućeg mjeseca u Goeteborgu, no zasad nisu doneseni nikakvi planovi o njihovoj objavi. 

Pored bankovnih pitanja, u izvješću OECD-a dalje se kaže da EU mora ubrzati reformu u drugim sektorima ako želi osigurati dugoročne izglede za rast. 

Jačanje inovacija i jedinstvenog tržišta i preusmjeravanje na gospodarstvo s niskim emisijama ugljičnih plinova neka su od područja u kojima bi trebalo ubrzati reforme, kažu u OECD-u. 

Podizanje razine inovacija u duljem razdoblju i dalje je najveći izazov za EU, konstatiraju u OECD-u, ističući potrebu za uvođenjem EU patenta kao i jedinstvenog sustava sudskih tužbi vezano uz patentnu zaštitu. 

Unatoč brojnim političkim inicijativama, Europa i dalje kaska za SAD-u i Japanom u istraživanju i inovacijama, zaključuje se u izvješću.  

Rast će također poduprijeti pojačani pritisci konkurencije na jedinstvenom tržištu kao i primjena direktive o uslugama u pravovremenom roku, kažu dalje u OECD-u, dodajući kako je konkurenciju u financijskim sektorima, na energetskim tržištima i mrežnim industrijama moguće dodatno pooštriti. 

 

Više o tome:

  • EUbusiness: Stress tests needed at Euro banks: OECD
  • EUobserver: Weak banks could stifle EU growth, warns OECD