naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka šefica diplomacije: EU treba pomoći regiji zapadnog Balkana

Grčka ministrica vanjskih poslova i predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Dora Bakoyannis izjavila je, u intervjuu za beogradske 'Večernje novosti' od utorka, da Europa mora pružiti jasnu potporu Srbiji i zapadnom Balkanu te da ih ne smije zaboraviti.  

'Regiji je potrebna pomoć. Treba poslati veoma jasnu poruku da Europska unija nije zaboravila Balkan. Veoma je važno da to bude jedinstvena poruka Europske unije, i to cijelom Balkanu', istaknula je Bakoyannis. 

Ona je izrazila potporu održavanju konferencije EU-zapadni Balkan, koju je nedavno predložilo švedsko predsjedništvo Unije.

Govoreći o nizozemskoj blokadi odmrzavanja Prijelaznoga trgovinskog sporazuma (koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju) EU sa Srbijom, Bakoyannis je podsjetila da je grčko stajalište o tom sporazumu jasno, ali da ona ne može provoditi pritisak na Nizozemsku da promijeni mišljenje. 

'Kada je riječ o Nizozemskoj, mi na nju ne možemo provoditi pritisak. Ali, mi svaki put pokušavamo razgovarati s našim nizozemskim kolegama da bismo im objasnili da je za Srbiju veoma važno da bude bliža Europskoj uniji i da se s tim u vezi odmrznu Prijelazni sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju', naglasila je Bakoyannis. 

Nizozemska već godinu dana blokira stupanje na snagu Prijelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU zbog zamjerki vezanih uz suradnju Srbije s haškim tribunalom odnosno zbog neizručivanja haških bjegunaca i optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.  

Govoreći o sporu Atene i Skoplja oko imena Makedonije, koji koči tu zemlju na putu ka EU, grčka ministrica vanjskih poslova izrazila je uvjerenost u uspjeh pregovora koje dvije zemlje vode o imenu.  

Komentirajući novinarsko pitanje o najavama koje stižu iz Europske komisije o mogućoj skoroj preporuci za otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, ona je, međutim, kazala kako nije sigurna da će europski povjerenik za proširenje Olli Rehn uskoro predložiti datum za početak pristupnih pregovora.  

Službena Atena ime Makedonija smatra svojim povijesnim nasljeđem zbog čega od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom. 

Hina