naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka i Poljska dobile najviše novca iz EU proračuna u 2008.

Grčka i Poljska primile su najviše novca iz EU proračuna u 2008. dok je Njemačka bila najveći uplatitelj, pokazalo je u utorak 22. rujna objavljeno izvješće Europske komisije.  

Kako se navodi u godišnjem izvješću., Grčka je prošle godine od Europske unije dobila 6,3 milijarde eura, ekvivalent 2,7 posto njezina bruto domaćeg proizvoda, više nego što je u njega uplatila, i to na ime pomoći poljoprivrednicima i projekata kao što su gradnja autocesta i smanjenje zagađivanja okoliša. 

Poljska se nalazi na drugom mjestu s neto dobivenih 4,4 milijarde eura, ili 1,3 posto svojeg BDP-a. 

Komisijino izvješće potvrdilo je također da Njemačka najviše uplaćuje u proračun EU od svih 27 zemalja članica, a prošle je godine njezina neto uplata iznosila 8,8 milijardi eura.  

Nakon Njemačke, najviše su sredstava u EU u prošloj godini ulile Austrija, Britanija, Italija, Francuska, Nizozemska i Švedska, za koje se redom očekuje da će u pregovorima o proračunu EU, zakazanim za sljedeću godinu, zahtijevati njegovo smanjenje. 

Među zemljama koje su dobile najviše sredstava iz EU proračuna još su i Portugal, Španjolsku i 12 uglavnom bivših komunističkih zemalja članica koje su se Uniji pridružile 2004. i 2007. 

Španjolska je ponovno dobila manje sredstava jer postaje sve bogatija, te se stoga kvalificira za manju razinu pomoći. U 2008. Madrid je dobio 2,8 milijardi eura, u usporedbi s 8,5 milijardi u 2004. 

Što se tiče pojedinih proračunskih stavki, prošle je godine oko 40 posto od ukupno 116,5 milijardi eura proračunskih sredstava EU potrošeno na mjere usmjerene na kreiranje radnih mjesta, gradnju infrastrukture i poticanje gospodarske konkurentnosti. Na poljoprivredne subvencije otpalo je 37 posto EU potrošnje.  

EU će iduće godine pokrenuti pregovore o sveobuhvatnoj izmjeni proračuna, pri čemu se očekuje da će zemlje poput Britanije i Švedske pozvati na smanjivanje poljoprivrednih subvencija dok će ih Francuska najvjerojatnije braniti. 

Izvjesno je da će se Britanija suočiti sa zahtjevima da se odrekne popusta na uplate u europski proračun dok će se siromašnije članice sigurno žestoko boriti kako bi sačuvale isplate iz proračuna za regionalni razvoj. 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU Budget 2008 – Stable funding in unstable times