naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Predstavljen prijedlog Komisije o pooštravanju nadzora financijskih tržišta

Europska komisija u srijedu je predstavila svoje prijedloge za postroživanje nadzora nad bankama i financijskim tržištima, te pozvala na uspostavu novih paneuropskih regulatornih tijela čija bi zadaća bila sprječavanje ponavljanja prošlogodišnje krize.  

Taj EU plan, predstavljen uoči samita 20 vodećih svjetskih gospodarstava (G20) koji će se u četvrtak i petak održati u Pittsburghu, uključuje prijedlog o kreiranju triju novih regulatornih tijela za nadzor banaka, osiguravatelja i financijskih tvrtki. 

Plan također uključuje uspostavu novog Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB), čija bi zadaća bilo praćenje financijskih aktivnosti u potrazi za opasnostima, te koordinirana i učinkovita reakcija radi pravovremenog sprječavanja krize. 

'Naš je cilj zaštititi europske porezne obveznike od ponavljanja crnih dana jeseni 2008., kada su vlade morale uliti na milijarde eura u banke', kazao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

'Ovaj bi europski sustav mogao biti predložak za uspostavu istog takvog globalnog sustava i to ćemo stajalište zastupati u Pittsburghu', dodao je. 

EU plan, kojeg moraju odobriti vlade 27 zemalja članica Unije i Europski parlament, također predviđa uspostavu Europskog sustava financijskih nadzornika (European System of Financial Supervisors, ESFS), kojeg bi činila tri nova regulatorna tijela i nacionalni regulatori za bankovni, osiguravateljski, mirovinski i sektor vrijednosnica. 

Neke zemlje, posebice Britanija, izrazile su zabrinutost zbog prepuštanja tako velikih ovlasti EU tijelima kojima bi se omogućilo upućivanje zahtjeva članicama o mjerama na nacionalnoj razini. Podrška Britanije, najvećeg europskog financijskog središta, ključna je da bi se EU prijedlog proveo kako je planirano do kraja iduće godine. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission adopts legislative proposals to strengthen financial supervision in Europe