naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Hrvati bolji od europskog prosjeka po znanju stranih jezika

Nešto više od 60 posto učenika u višim razredima srednje škole u 27 zemalja članica EU-a 2007. godine učilo je dva ili više stranih jezika, Hrvatska je u tom pogledu pri europskom vrhu s 89,9 posto, a hrvatski građani, prema vlastitom mišljenju, nešto su bolji od europskog prosjeka po znanju stranih jezika, objavio je u četvrtak 24. rujna statistički ured EU-a Eurostat.  

U Hrvatskoj nema učenika koji u višim razredima srednje škole ne uči nijedan strani jezik, dok je u Europskoj uniji takvih učenika u prosjeku 6,4 posto. Jedan strani jezik u Hrvatskoj uči 10,1 posto učenika, u EU-u 33,4 posto, a dva ili više stranih jezika u Hrvatskoj uči 89,9 posto, a u EU-u 60,1 posto. 

U tri zemlje članice - Češkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj - svi učenici viših razreda (njih 100 posto) uči dva ili više stranih jezika, dok su Finska (99,8 posto), te Slovenija i Slovačka s 98,3 posto vrlo blizu toga. 

Najviše učenika koji ne uče nijedan strani jezik ima u Velikoj Britaniji (51,4 posto), a slijedi Irska s 18,8 posto.  

Strani jezik koji se najviše uči je engleski, a u zemljama u kojima je engleski službeni jezik (Velikoj Britaniji i Irskoj) najčešće se uči francuski.  

Svi Luksemburžani uz svoj luksemburški jezik uče i znaju njemački, engleski i francuski. Za Hrvatsku Eurostat nema podataka koji se jezik najčešće uči, ali to je najvjerojatnije također engleski.  

U razdoblju od 2005. do 2008. godine provedena je i anketa među građanima EU-a i građanima kandidatskih zemalja u dobi od 25 do 64 godine o tome koliko stranih jezika govore.  

Nešto manje od trećine Hrvata, 31,4 posto izjavilo je da ne govori nijedan strani jezik, a prosječno u EU takvih je 36,2 posto.  

Jedan strani jezik prijavilo je 39,7 ispitanika u Hrvatskoj, a europski prosjek je 35,7 posto.

Sa znanjem dva ili više stranih jezika pohvalilo se 28,9 posto Hrvata, a u EU je takvih 28,1 posto. 

Najviše građana koji su izjavili da ne govori nijedan strani jezik ima u Mađarskoj (74,8 posto), a slijedi Portugal s 51 posto, zatim Španjolska, Bugarska, Grčka i Francuska.

 Najmanji postotak onih koji ne govore nijedan strani jezik je u Litvi (2,5 posto), Švedskoj (5 posto) i Latviji (5,1 posto). Za Luksemburg, čiji svi građani govore nekoliko jezika, nema podataka.  

Engleski je opet na prvom mjestu i po odgovorima građana na pitanje koji od stranih jezika govore. 

Iznimke su Latvija, Litva, Estonija, Bugarska i Poljska gdje je prvi strani jezik ruski, u Velikoj Britaniji francuski, a u Slovačkoj češki. U anketi koja je vođena u Češkoj, slovački nije uziman kao strani jezik.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Day of Languages In the EU 60 per cent of students in upper secondary studied at least two foreign languages in 2007Among the adult population 28 per cent speak at least two foreign languages