naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pozvao na poboljšanu energetsku učinkovitost široke palete proizvoda

Europska unija pozvala je u četvrtak 24. rujna proizvođače široke palete proizvoda, od prozora do slavina, da ih učine energetski učinkovitijima nakon što su zemlje članice EU odobrile postroženi zakon o ekološki prihvatljivom dizajnu.  

'Mnogi proizvodi vezani za energiju imaju biti značajno poboljšani kako bi se smanjili nepovoljni utjecaji na okoliš. Prozori, izolacijski materijali i neki proizvodi koji koriste vodu, kao što su glave tuševa ili slavine, također bi mogli pridonijeti značajnoj uštedi energije prilikom upotrebe', navodi se u izmijenjenom zakonu o ekološkom dizajnu. 

Kompanije koje proizvode takve proizvode morat će konkretno voditi računa o tome da njihov novi dizajn udovoljava strogim europskim ciljevima energetske učinkovitosti, koji će biti utvrđeni naknadno. 

Ti će ciljevi obuhvatiti cijeli životni ciklus proizvoda, od izbora i transporta sirovina do troškova recikliranja ili odlaganja nakon izađu iz upotrebe. 

Proizvođači će morati uzeti u obzir sve te faktore čim počnu dizajnirati novu liniju proizvoda, navodi se u direktivi. 

EU želi smanjiti potrošnju električne i toplinske energije u domaćinstvima i kompanijama kako bi smanjio emisije stakleničkih plinova i ovisnost o inozemnim opskrbljivačima energije.

Bruxelles je već usvojio zakone o učinkovitosti za električne proizvode kao što su hladnjaci, televizori i sušila za kosu. 

Zasebno je također odobrio zakone za smanjenje emisija iz automobila. Europska komisija također izrađuje prijedloge sličnih pravila za teretna vozila, čiji se nacrt očekuje tijekom jeseni. 

Hina