naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU protiv 'podmićivanja' automobilskih kompanija radi očuvanja radnih mjesta

Europska povjerenica za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes upozorila je zemlje članice EU-a da ne smiju 'podmićivati' automobilske kompanije kako bi 'preotele' radna mjesta ostalim zemljama. 

Komentari Kroes usmjereni su na sporazum Njemačke o prodaji Opela, europskog poslovanja General Motorsa, kanadskoj kompaniji Magna Internatioanl, za koji neki političari smatraju da je skrojen tako da se sačuvaju njemačka radna mjesta, objavio je The Financial Times. 

Prema pisanju FT-a, Magni je Berlin obećao 4,5 milijarde eura pomoći za financiranje preustroja, na što su se žalile Belgija, Španjolska i Velika Britanija, koje također udomljuju Opelove tvornice, tvrdeći da je taj plan preskup i nepravedan u odnosu na produktivnije tvornice. 

'Ne možemo prihvatiti da jedna vlada podmićuje kompanije kako bi preotela ili osigurala ukidanje radnih mjesta u drugoj zemlji. Ne možemo prihvatiti da kompanije postanu ovisne o pomoći. Takvo je ponašanje karta za trgovinski rat i siromaštvo a ne put izlaska iz ove recesije', zaključila je povjerenica EU. 

Dok je Kroes obećala da će pozorno proučiti plan Berlina o pomoći Opelu, pomoćnik njemačkog ministra gospodarstva Peter Hintze kazao je da je uvjeren da Njemačka može uvjeriti Komisiju da su njezini potezi u cijelosti u skladu s propisima EU. 

Švedska ministrica za poduzetništvo i energiju Maud Olofsson, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, naglasila je da će sadašnja teška vremena i napori zemalja članica da minimaliziraju gubitak radnih mjesta u vlastitim biračkim okruzima biti prava kušnja za europske propise o državnoj pomoći. 

'U teškim vremenima vidimo koji propisi odolijevaju toj kušnju. Svjedočimo zbivanjima na različitim područjima na koja Komisija treba obratiti pažnju', kazala je. 

 

Više o tome:

EurActiv: Commission warns against 'bribery' in Opel rescue