naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europski dan jezika obilježen na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Europski dan jezika koji se svake godine obilježava 26. rujna, obilježen je u subotu 26. rujna u Zagrebu prezentacijama petnaestak europskih jezika.  

Cilj te manifestacije koju su organizirali Delegacija Europske komisije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i agencija za mobilnost i programe Europske unije, rekao je švedski veleposlanik u Zagrebu, jest pomoći ljudima da shvate važnost učenja stranih jezika i povećanja pluralizma i interkulturnog razumijevanja. 

'Hrvatska će uskoro ući u EU i to će otvoriti mogućnosti za rad ili školovanje u raznim europskim zemljama, ali za to je potrebno znanje jezika', rekao je veleposlanik Fredrik Vahlquist čija zemlja predsjeda Unijom u drugoj polovici 2009. 

'Sjetite se da u Europi ima dvjestotinjak jezika, i to je bogatstvo koje treba njegovati i njime se služiti. I upamtite', rekao je veleposlanik, 'da nikad niste prestari za učenje novoga jezika, i za uživanje u mogućnostima koje vam on pruža omogućujući vam da stječete nove prijatelje', rekao je veleposlanik. 

Nazočne na zagrebačkom Cvjetnom trgu pozdravio je i ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Aleksandar Heina koji je izrazio zadovoljstvo rezulatima nedavno objavljenog istraživanja Eurostata koji su pokazali kako hrvatski građani govore strane jezike nešto više od prosjeka Europske unije. 

U sklopu ovogodišnjeg osmog obilježavanja Europskog dana jezika u Hrvatskoj na izložbenim štandovima sudionika manifestacije nudile su se brojne informacije o jezicima i mogućnostima učenja jezika.  

Organiziran je i nagradni kviz 'EDL 2009' o jeziku i kulturi svake od zemalja sudionica ovog događanja, a održani su i 20-minutni tečajevi europskih jezika, te prigodni kulturni program. 

Ove je godine posebno naglašeno da će hrvatski jezik kad Hrvatska postane članica EU-a, također postati službenim jezikom Europske unije.(Hina) 

 

Više o tome:

MVPEI: Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija sudjelovalo je u manifestaciji obilježavanja Europskog dana jezika