naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Međunarodna suradnja otklonila rizik od sistemske krize u srednjoj i istočnoj Europi

Međunarodna suradnja pomogla je otkloniti rizike od sistemske krize u bankovnom sektoru srednje i istočne Europe, objavila je u petak 25. rujna Europska komisija.  

Zaključci su to sudionika sastanka kojem su uz EK i predstavnike međunarodnih financijskih institucija MMF-a, EBRD-a, EIB-a, Svjetske banke i Europske središnje banke (ECB) prisustvovali i predstavnici 15 banaka sa sjedištem u Europskoj uniji s razgranatom mrežom ogranaka u srednjoj i istočnoj Europi.  

Sudionici su ustvrdili da su se gospodarski izgledi poboljšali, ali da značajni izazovi i dalje ostaju. Iskazali su također zadovoljstvo pozitivnom ulogom Europske inicijative za koordinaciju banaka u izbjegavaju sistemske krize u regiji u kontekstu težeg gospodarskog okruženja nego što se prvobitno očekivalo. 

Zajednički napori u vidu odgovarajućih mjera pojedinačnih zemalja, golemih međunarodnih potpora i angažmana matičnih banaka redom su pomogli stabilizaciji gospodarstava u regiji. Samo za Mađarsku, Latviju, Rumunjsku, Srbiju, te Bosnu i Hercegovinu takva je pomoć dosegnula oko 52 milijarde eura. 

Na sastanku je istaknuto kako osiguranje zdravlja financijskog sustava i uvođenje mjera za izbjegavanje kriza u budućnosti mora ostati glavna zadaća, uz jamstvo da se oporavak u gospodarstvu podupire putem dostatne opskrbe kreditima. 

Tom će procesu pomoći poboljšanje po potrebi regulatornog okruženja u pojedinim zemljama, ustvrdili su sudionici.  

Matične banke i lokalni ogranci nastavit će konstruktivne dijaloge sa supervizorima i vladama matičnih i zemalja domaćina, kao i s međunarodnim financijskim institucijama i EK u vezi koordiniranog rješavanja izazova, zaključuju sudionici sastanka.  

U tom kontekstu, koordinirana i usklađena testiranja izdržljivosti banaka pomoći će ustanoviti potencijalne ranjivosti a to su pitanja koja će biti teme skorašnjeg godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Istanbulu, ističe se u zajedničkom priopćenju institucija-sudionika sastanka. 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Bank Coordination Meeting: international coordination helped avert a systemic bank crisis in Central and Eastern Europe