naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Javno-privatno partnerstvo skuplje nego što se tvrdi

Nema opipljivih dokaza da suradnja vlada i privatnog sektora kroz privatno-javna partnerstva može pomoći smanjiti troškove velikih infrastrukturnih projekata, upozorio je vodeći britanski stručnjak za zdravstvenu politiku za europski internetski portal EurActiv.  

David Price sa Sveučilišta u Edinburghu izrazio je sumnju u tvrdnje da sudjelovanje privatnog sektora podiže razinu učinkovitosti tradicionalno sporih postupaka javnih radova.  

'Vlada tvrdi da može uštedjeti kroz privatno-javna partnerstva unatoč dodatnim troškovima. Problem je u tome što za to ne postoji dokaz. Podaci iz Državnog zavoda za zdravstvo u Velikoj Britaniji pokazuju da se taj trošak prebacuje na usluge', kazao je. 

Britanija je na glasu kao predvodnik na području privatno-javnih partnerstava i uzorom je smatra i nekoliko istočnoeuropskih zemalja. 

Prema Priceovom pak istraživanju bolnice u Velikoj Britaniji koje su izgrađene putem privatno-javnih partnerstava imaju 30 posto manje kreveta od javnih bolnica koje zamjenjuju ali su potrebni rezovi na drugim područjima pružanja zdravstvenih usluga kako bi se namirio dodatni trošak takvih inicijativa. 

Postojana popularnost povezivanja s privatnim sektorom krije se u tome što vlade, kako tvrdi Price, time mogu zapravo sakriti javni dug. 

'Vlada koja želi stvoriti u javnosti dojam da štedi želi prikazivati što manje brojčane podatke o svojim dugovima. Ulaganje u privatno-javna partnerstva u većini slučajeva se ne računa kao javni dug, iako ono to očito jest. To je mali trik da se ono izdvoji iz bilance plaćanja', dodao je.  

On upozorava da ipak utjecaj na bilancu plaćanja može biti dramatičan u slučaju stečaja privatnog partnera. 'U slučaju londonskog Metroa 400 milijuna funti dodano je vladinom dugu takoreći preko noći jer je privatni partner objavio stečaj'. 

Suradnja javnog i privatnog sektora postala je uobičajen instrument pribavljanja kapitala za financiranje razvoja prometne infrastrukture, kao i za izgradnju bolnica i škola. Vlade u zapadnoj Europi često je koriste u poslovima javne nabave a ušla je u upotrebu i u istočnim zemljama članicama EU-a. 

 

Više o tome:

EurActiv: Academic: Public-private partnerships 'cost more, deliver less'