naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenski parlamentarni odbor odobrio deblokadu 11 poglavlja

Odbor za poslove Europske unije slovenskog parlamenta u ponedjeljak 28. rujna je bez ijednog glasa protiv prihvatio da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom, koja se održava u petak, otvori šest i zatvori pet pregovaračkih poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala.  

Potvrdio je to nakon zatvorene sjednice tog odbora zastupnik Pahorovih socijalnih demokrata (SD) Matijaž Frangeš, koji je vodio sjednicu. 

Frangeš je istaknuo da ni jedan od članova odbora nije glasovao protiv, ali da će Slovenija uz otvaranje i zatvaranje poglavlja donijeti i jednostrane izjave kojima će u hrvatskom pristupnom procesu zaštititi svoje interese. 

Po njegovim riječima, prva slovenska jednostrana izjava odnosit će se na sporazum slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor o deblokadi pristupnih pregovora i nastavku razgovora o granici.  

U njoj će se dati slovensko tumačenje tog sporazuma te tumačenje pisma koje je švedsko predsjedništvo EU-a uputilo Sloveniji u vezi s pismom hrvatske premijerke. To će biti, kako je objasnio, jednostrana izjava općenite naravi o tome kako Slovenija gleda na postignut dogovor.  

Isto tako, Frangeš je rekao da će Slovenija na pristupnoj konferenciji dati i jednostrane izjave vezane uz neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja, kako bi zaštitila svoje interese. Riječ je, kako je objasnio, o sadržajnim primjedbama na poglavlje o slobodnom kretanju kapitala, poglavlje o poljoprivredi i poglavlje o razvoju europskih mreža.  

Na konferenciji bi trebala biti otvorena poglavlja Sloboda kretanja kapitala; Poljoprivreda i ruralni razvoj; Porezi; Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika; Pravda sloboda i sigurnost te Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Kod zatvaranja riječ je o poglavljima Sloboda kretanja radnika; Pravo trgovačkih društava, Carinska unija; Statistika i Transeuropske mreže. 

Hrvatska je dosad otvorila 22 poglavlja pregovora, a zatvorila sedam. 

Prije izglasavanja u Sloveniji Jadranka Kosor izjavila je kako očekuje da će se poštovati dogovor premijera i vlada Hrvatske i Slovenije.  

'Očekujem da će se 2. listopada, kao što je najavljeno iz švedskog predsjedništva, održati međuvladina konferencija i da će sve poći u onom smjeru kako je dogovoreno i kako, uostalom, potvrđuje i švedski premijer, odnosno švedsko predsjedništvo te kako sam ja naglasila u usuglašenu pismu (švedskom predsjedništvu) sa slovenskim premijerom, odnosno vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije', odgovorila je Kosor tijekom gostovanja u tvornici Končar-električna vozila na novinarsko pitanje što očekuje od današnje sjednice slovenskog parlamenta i što će vlada poduzeti ako slovenska blokada ostane. 

Hina