naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
UNHCR i Europska Komisija potpisali IPA sporazum o regionalnom povratku izbjeglica

Ured visokog povjerenika UN-a za izbjeglice i Europska komisija objavili su u ponedjeljak 28. rujna da su potpisali četvrti sporazum o provedbi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) koji podržava projekt 'Regionalni program za povratak izbjeglica i pružanje trajnih rješenja izbjeglicama i interno raseljenim osobama na zapadnom Balkanu', priopćeno je iz UNHCR-a.  

Svrha projekta vrijednog milijun eura, u trajanju od 12 mjeseci, koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, promicanje je regionalne suradnje kako bi se unaprijedila rješenja za preostale raseljene osobe u navedenim zemljama. 

Od vremena sukoba u devedesetima do danas, u tu svrhu uloženi su golemi napori i puno je već postignuto, ali podrška za više od 200.000 izbjeglica i interno raseljenih još uvijek je potrebna kako bi se oni integrirali u zemljama izbjeglištva ili vratili u države podrijetla, ističe se u priopćenju.  

U Hrvatskoj, IPA projekt podržava postojeće programe namijenjene povratku i reintegraciji kako bi svima onima koji su u izbjeglištvu omogućio korištenje navedenih programa.  

Osobe u izbjeglištvu koje se odluče na povratak u Hrvatsku, uvjerit će se kako su uvjeti za održivi povratak i reintegraciju uglavnom ostvareni. Vlada Republike Hrvatske i dalje razvija uvjete projekta uz pomoć UNHCR-a. Cilj IPA projekta podrška je takvim aktivnostima, ali i poticaj svima koji još uvijek razmatraju povratak kao opciju da donesu odluku bez odlaganja.  

'Došlo je vrijeme za završni zajednički napor u svrhu zatvaranja poglavlja raseljenosti u regiji na jedan dostojanstven i ljudski način, kao što je naglasio visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres za vrijeme svojeg nedavnog posjeta regiji, a koji su podržale sve zainteresirane vlade', izjavio je predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, Wilfried Buchhorn. 

Projekt provodi Predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj, u bliskoj suradnji s Vladom RH i nevladinim udrugama, kroz promicanje i podršku dobrovoljnom povratku u mjesta podrijetla, logističku podršku, nepristrano javno informiranje, socijalno i pravno savjetovanje te podršku lokalnoj integraciji, navodi se u priopćenju. 

Hina