naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barrot: suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala važna za stabilnost regije

Potpredsjednik Europske komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Jacques Barrot u ponedjeljak 28. rujna je izjavio kako je na balkanskom prostoru potrebna uspješna prekogranična suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala te da je bitna za stabilnost regije i njezinu integraciju u EU.  

'Za nas je borba protiv organiziranog kriminala jedna od ključnih zadaća. Kad je riječ o globalizaciji i ukidanju granica, velik je rizik od napredovanja organiziranog kriminala. Zbog toga je potrebna vrlo uspješna prekogranična suradnja', rekao je Barrot na tiskovnoj konferenciji u Beogradu održanoj sklopu regionalne ministarske konferencije o borbi protiv organiziranog kriminala. 

U susretu s novinarima potpredsjednik EK-a poručio je kako je za Srbiju vrlo važno da se u predpristupnom razdoblju eurointegracija uspješno bori protiv korupcije i organiziranog kriminala.  

Barrot je danas na otvorenju skupa istaknuo kako će EU i njezine države članice u potpunosti poduprijeti regionalnu i međunarodnu suradnju te razvoj djelotvornih sredstava nužnih za suočenje s problemom organiziranog kriminala.  

Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Srbije, Barrot je pred novinarima najavio da će sredinom listopada u Beograd stići skupina stručnjaka kako bi procijenila napredak te da će, ako sve bude po planu, 1. prosinca EK predložiti Europskom vijeću ukidanje viza od 1. siječnja 2010. 

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je potpredsjedniku EK-a uručio izvješće o napretku Srbije u procesu vizne liberalizacije, istaknuvši kako je uvjeren da će u početku 2010. građani Srbije u zemlje EU-a putovati bez viza. 

Na otvorenju dvodnevne regionalne konferencije o organiziranom kriminalu govorili su i srbijanski predsjednik Boris Tadić te voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji Dimitrios Kypreos i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović. 

Na konferenciji sudjeluju ministri unutarnjih poslova i pravosuđa zemalja u regiji, europski dužnosnici i predstavnici više organizacija, među kojima Europskog vijeća, Europske komisije, Interpola, Europola, Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala (SECI) i Organizacije za pravnu suradnju unutar EU-a (Eurojust). 

Teme skupa bit će jačanje regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, razmjena iskustava između zemalja u regiji i EU-a i pružanja međunarodne pravne pomoći te regionalna suradnja odvjetništava u borbi protiv prekograničnog kriminala. Bit će riječi i o jačanju zakonodavnog okvira kao preduvjeta za uspješno suzbijanje organiziranog kriminala.

U ime Hrvatske na skupu, koji se održava 28. i 29. rujna, sudjeluju državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić i hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak, a za utorak je najavljen i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. 

Hina