naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nastavljeno poboljšanje europske gospodarske klime u rujnu

Povjerenje europskih kompanija i potrošača ojačalo je u rujnu šesti mjesec zaredom, pokazalo je u utorak istraživanje Europske komisije, nadovezujući se na niz ohrabrujućih vijesti o oporavku posustalih europskih gospodarstava.  

Pokazatelj gospodarskog raspoloženja u 16 zemalja koje koriste euro skočio je u rujnu na 82,8 bodova, u odnosu na revidiranih 80,8 bodova u kolovozu, pokazalo je istraživanje Europske komisije. 

Time je nastavljen rast tog pokazatelja s rekordno niska 64,4 boda zabilježena u ožujku, ali je ujedno ispod dugoročnih prosječnih vrijednosti i najmanji je u posljednjih šest mjeseci. 

U 27-članoj Europskoj uniji pokazatelj gospodarskog povjerenja skočio je u rujnu na 82,6 bodova u odnosu na revidiranih 81,0 boda u kolovozu. 

Među najvećim zemljama EU-a Francuska i Nizozemska zabilježile su najveći rast pokazatelja gospodarske klime, za 4,7 odnosno 4,6 bodova, dok je Njemačka zabilježila tek umjeren rast, za 1,5 boda. 

Raspoloženje se pak pogoršalo u Italiji i Španjolskoj, za 1,3 odnosno 1,2 boda, dok je u Velikoj Britaniji i Poljskoj ostalo uglavnom nepromijenjeno, pokazalo je istraživanje Komisije. 

Povjerenje u financijskom sektoru, koje nije uključeno u izračun pokazatelja gospodarske klime, zabilježilo je posebno snažan oporavak u eurozoni, koja je zabilježila skok odgovarajućeg pokazatelja za čak 13 bodova. 

Odvojeni pokazatelj poslovne klime također se popravio u rujnu u eurozoni, iako ne tako snažno kao u prethodnom mjesecu, ojačavši s kolovoških minus 2,18 na minus 2,07 bodova u rujnu. 

 

Više o tome:

Europska komisija: September 2009: Business Climate Indicator improves slightly