naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Švedsko je predsjedništvo zakazalo pristupnu konferenciju s Hrvatskom za petak 2. listopada, čime bi se nakon skoro godinu dana konačno odblokirali hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom. 

Deblokadu je omogućio dogovor od 11. rujna u Ljubljani između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora. Tada je također odlučeno da će se pregovori o rješavanju graničnog pitanja između dviju zemalja uz pomoć EU-a nastaviti na točki gdje su prekinuti 15. lipnja. 

Sastanak predstavnika dviju zemalja te švedskog predsjedništva kojim bi se nastavili pregovori o graničnom pitanju sazvan je za isti dan kada se održava Međuvladina konferencija o pristupanju. 

Slovenija je blokirala 14 pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom uz obrazloženje da je Zagreb u svojim dokumentima koje je dostavio Bruxellesu u okviru pristupnog procesa prejudicirao granicu. Sada je taj prigovor otklonjen izjavom premijerke Jadranke Kosor da nijedan dokument ili jednostrani potez nakon 25. lipnja 1991. nema pravni učinak u rješavanju graničnog spora bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa. 

Međutim, to ne znači da će svih 14 poglavlja u petak biti odblokirano, jer Ljubljana navodi da u trima poglavljima ima drugih 'sadržajnih' primjedaba, koje se ne odnose na pitanje granice. 

Po svemu sudeći, Hrvatska će u petak moći otvoriti šest, a zatvoriti pet pregovaračkih poglavlja. Otvorena bi mogla biti sljedeća poglavlja: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Kod zatvaranja riječ je o sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.  

Tri poglavlja na koje Slovenija ima druge 'sadržajne' primjedbe ostala bi i dalje neotvorena: Ribarstvo, Okoliš, i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. 

Hrvatska je do sada otvorila pregovore u 22, a zatvorila u sedam poglavlja. Do kraja ove godine mogla bi imati otvorena sva 33 poglavlja i dvadesetak zatvorenih. 

Slovenija je započela s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora u listopadu prošle godine. Na pristupnoj konferenciji 30. listopada zbog slovenske blokade nisu otvoreni pregovori u četiri poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš, a za zatvaranje je blokirano je jedno poglavlje - Transeuropske mreže. Ljubljana je na toj pristupnoj konferenciji dopustila zatvaranje samo jednog poglavlja - Vanjski odnosi. 

Na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 19. prosinca, broj blokiranih poglavlja s pet narastao je na deset, od kojih osam za otvaranje i dva za zatvaranje. Hrvatska je tada na zadnjoj pristupnoj konferenciji pod francuskim predsjedništvom otvorila pregovore u poglavlju Javne nabave, a zatvorila Pravo intelektualnog vlasništva, Informacijsko društvo i mediji i Ekonomska i monetarna politika. 

Ranije blokiranim poglavljima koja su bila spremna za otvaranje pridružila su sljedeća poglavlja: Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo, Pravda, sloboda i sigurnost, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. 

Poglavlju Transeuropske mreže, koje je bilo spremno za zatvaranje 30. listopada, tada se pridružilo i poglavlje Carinska unija. Tijekom češkog predsjedništva u prvoj polovici ove godine, kada prvi put od kada su otvoreni pregovori nije održana nijedna pristupna konferencija, Slovenija je blokirala otvaranje pregovora u poglavlju Porezi i zatvaranje poglavlja Pravo trgovačkih društava i Statistika.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Slovenia lifts veto on Croatia's EU talks