naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Akcijski plan za bolju organizaciju prometa u gradovima

Europska komisija usvojila je u srijedu 30. rujna Akcijski plan za mobilnost u gradovima u kojem iznosi dvadeset konkretnih mjera koje bi trebale pomoći lokalnim, regionalnim i nacionalnim vlastima da promet u gradovima bude bolje organiziran i prilagođen građanima te da manje zagađuje okoliš. 

'Nikada prije Komisija nije predložila niz konkretnih mjera koje bi urbani promet trebale učiniti lakšim, bolje organiziranim i više ekološkim. Predložene mjere potaknut će i pomoći gradovima da se suoče s tim izazovima. Bit će bolje informirani i osposobljeni', rekao je europski povjerenik za promet Antonio Tajani. 

Više od 70 posto europskog stanovništva živi u urbanim područjima koja stvaraju oko 85 posto BDP-a.  

Urbani promet odgovoran je za gotovo 40 posto emisija CO2 i 70 posto emisija drugih zagađivača.  

Osim toga, u urbanim se područjima dogodi svaka treća prometna nesreća sa smrtnim slučajevima, navodi EK. 

Devet od deset europskih građana smatra da bi promet u njihovim sredinama trebalo poboljšati. 

Bolje organiziran promet neophodan je i za uspješnu provedbu europskih strategija za borbu protiv klimatskih promjena, promicanje gospodarskog rasta i održivog razvoja. 

Akcijski plan donosi raznolike prijedloge. Da bi poboljšala prava putnika u javnom prijevozu, Komisija će, primjerice, surađivati s tim sektorom u razvoju obveza koje će biti dobrovoljne. Nastavit će podupirati i istraživačke projekte, primjerice razvoj vozila s manjim ili nultim emisijama. 

Uspostavit će se i praktične veze između urbane mobilnosti i postojećih europskih politika na području zdravstva, kohezije i brige za hendikepirane. 

Predviđena je i inicijativa za bolje informiranje o prometu te daljnja potpora kampanjama za podizanje svijesti javnosti poput Europskog tjedna mobilnosti. 

Komisija će također pripremiti informativne materijale i organizirati obrazovne programe za javne vlasti. 

Poboljšat će se i dostupnost statističkih podataka, omogućiti lakša razmjena informacija, uključivo sa susjednim zemljama, te kreirati baza podataka s informacijama o najboljim iskustvima u urbanoj mobilnosti.  

Komisija će također nastojati optimizirati postojeća financijska sredstva i razmotriti buduće financijske potrebe. Navedene mjere bit će provedene u iduće četiri godine.

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission takes action to make urban travel greener, better organised and more user-friendly