naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija zasad nema komentara u vezi s privatizacijom brodogradilišta

Europska komisija za sada nema komentara u vezi s prvim krugom privatizacije hrvatskim brodogradilišta za koji su pristigle samo dvije valjane ponude za dva od šest brodogradilišta.  

'Komisija još nije službeno od hrvatske vlade obaviještena o rezulatima privatizacijskog postupka i sada čekamo da vidimo koje sljedeće korake namjerava poduzeti', rečeno je novinarima u četvrtak 1. listopada u uredu glasnogovornika povjerenice za tržišno natjecanje Neelie Kroes. 

Na natječaje za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta u državnom vlasništvu pristigle su dvije valjane ponude i to one tvrtke More Trogir iz Splita za Brodotrogir te tvrtke Adria Mar iz Zagreba za Brodosplit - Brodogradilište Specijalnih objekata (BSO). 

Ponuda nije bilo za 3. maj, Brodograđevnu industriju Split, Kraljevicu i Uljanik, premda je i za ta brodogradilišta otkupljivana ponudbena dokumentacija. 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u četvrtak je u Zagrebu izjavila da vlada dogovara model po kojem će se nastaviti privatizacija hrvatskih brodogradilišta, pri čemu se najviše računa mora voditi o radnicima, ali i državi koja teret brodogradilišta 'više ne može nositi'. 

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je u srijedu da bi novi natječaj za privatizaciju brodogradilišta mogao biti pripremljen u sljedeća dva do tri tjedna te da bi uvjeti mogli biti liberalniji za ponuđače. 

Rješavanje pitanja brodogradilišta usko je vezano za hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom u poglavlju Tržišno natjecanje.  

Prema pravilima EU-a, državne potpore kojima Hrvatska pomaže svoja brodogradilišta nisu dopuštene. 

Hrvatska vlada je s Europskom komisijom dogovorila model za privatizaciju i restrukturiranje šest hrvatskih brodogradilišta. 

Hrvatska je raspisivanjem natječaja za privatizaciju ispunila mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju. Očekuje se da bi pregovori u tom poglavlju mogli biti otvoreni do kraja ove godine. 

Hina