naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gume će morati imati istaknute oznake o potrošnji, buci i prijanjanju

Europljani imaju tri godine za uspostavu sustava označavanja guma čije bi oznake morale klijentima dati jasne informacije o potrošnji goriva, buci i prijanjanju na mokru podlogu kako bi oni mogli učiniti informirani izbor prije kupnje, rekao je u četvrtak glasnogovornik Europskog parlamenta.

Oznake će imati tri elementa: klasa od A do G o ekonomskoj učinkovitosti, odnosno o potrošnji goriva, o prianjanju gume na mokru podlogu, te o tome koju jačinu buke proizvode.

Postoji razlika u potrošnji goriva koja ide čak do 10 posto između najboljih i najlošijih guma, što predstavlja godišnju uštedu od oko 300 eura za prosječnog vozača, kazali su stručnjaci.

Kao dio kompromisa između Europskog parlamenta, država članica EU-a i Europske komisije, nova pravila stupit će na snagu najkasnije 1. studenoga 2012.

Prodavači će imati obvezu pokazati potrošačima prije svake kupnje naljepnicu na gumi ili oglas na mjestu prodaje, objasnio je glasnogovornik parlamenta Janez Vouk.

Pravila se tiču vozila, lakih teretnih vozila i kamiona. Isključeno je nekoliko kategorija guma koje koriste kamioni.

Tekst je dio nastojanja Europske unije da poboljša energetsku učinkovitost za 20 posto do 2020. a ona se sastoje u seriji novih mjera koje bi trebale navesti Europljane na "zelenije" kupnje.

EU tako u okviru iste incijative razmatra i reviziju europskog okvirnog zakona o energetskim karakteristikama zgrada.

 

Više o tome:

  • Europski Parlament: Tyre labelling deal ready to roll