naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska otvorila nova poglavlja, približila se i dogovoru sa Slovenijom

Hrvatska je u petak 2. listopada u Bruxellesu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila šest i zatvorila pet poglavlja pristupnih pregovora s Europskom unijom, a u pregovorima sa Slovenijom došlo se blizu dogovora za rješavanje graničnog pitanja na temelju međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa.  

'Danas smo otvorili šest i zatvorili pet poglavlja. To znači da je napravljen veliki napredak, ovo je dan od ključne važnosti u pristupnim pregovorima, to je signal ne samo za Hrvatsku, nego za cijelu regiju i za proces europskih integracija. Također smo imali sastanak o graničnom pitanju u kojem je postignut bitan napredak, približili smo se dogovoru na temelju međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa i pregovori se nastavljaju prema planovima', rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na konferenciji za novinare nakon završetka pristupne konferencije i nastavka pregovora o rješavanju graničnog pitanja. 

Na Međuvladinoj konferenciji Hrvatska je otvorila pregovore u sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Pregovori su zatvoreni u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže. 

Točno dan prije četvrte godišnjice otvaranja pristupnih pregovora, Hrvatska ima 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja. Do kraja ove godine, može se očekivati da će Hrvatska imati otvoreno svih 33 poglavlja i dvadesetak zatvorenih. Švedsko predsjedništvo EU-a do kraja godine planira sazvati još dvije pristupne konferencije, u studenom i prosincu. 

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na konferenciji za novinare također je istaknuo da je postignut bitan iskorak u pristupnim pregovorima te izrazio uvjerenost da Hrvatska može završiti pregovore do sredine sljedeće godine.  

Što se tiče razgovora o rješavanju graničnog pitanja, Jandroković vjeruje da će brzo doći do dogovora. 'Danas smo nastavili razgovore o rješavanju graničnog pitanja, dogovorili smo se da se uskoro ponovno nađemo. Optimist sam i vjerujem da možemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i za Hrvatsku i za Sloveniju', rekao je Jandroković. 

Slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar rekao je kako je dogovoreno da je potreban još jedan tehnički sastanak prije nego što se postigne sporazum o rješavanju graničnog pitanja kroz arbitražu. 

Do proboja u hrvatskim pristupnim pregovorima došlo je slijedom dogovora između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja.  

Slovenija je započela s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora u listopadu prošle godine, uz obrazloženje da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru.

Najprije je na pristupnoj konferenciji 30. listopada 2008. blokirala otvaranje četiri i zatvaranje jednog poglavlja, a do sljedeće pristupne konferencije 19. prosinca 2008. broj blokiranih poglavlja narastao je na deset.  

Tijekom češkog predsjedništva u prvoj polovici ove godine, kada prvi put od kada su otvoreni pregovori nije održana nijedna pristupna konferencija, broj blokiranih poglavlja spremnih za otvaranje narastao je na devet, a za zatvaranje pet.(Hina)

  

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: Progress in Croatia's EU accession process
  • EUobserver: Croatia leaps forward in EU membership talks