naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Predstavljen novi plan EU za istraživanja i razvoj

Europa mora povećati ulaganja u istraživanja i prevladati nacionalne reflekse koji su taj kontinent sa čela pogurnuli na začelje globalnog znanstvenog napretka, priopćila je u utorak 6. listopada Europska komisija.

Europa mora početi poduzimati drastične mjere kako bi potaknula istraživanja, stoji u izvješću Odbora za europski istraživački prostor (ERAB).

"Uloga Europske unije u globalnim inovacijama slabi. Njezin je globalni udio u broju molbi za registraciju patenata, primjerice, u proteklih šest godina umanjen 14 posto", kaže profesor John Wood, čelnik ERAB-a.

ERAB u izvješću ističe da su mnogi europski istraživački instituti nedovoljno financirani, te da će Europska unija u ovome desetljeću u obrazovanje uložiti 1,1 posto svojeg bruto domaćeg proizvoda, u usporedbi s 2,6 posto koliko ulaže SAD.

Isto vrijedi i za privatni sektor koji u Europi na istraživanja troši jedan posto BDP-a, u usporedbi s 2,62 posto u Japanu, te 1,69 posto u SAD-u.

Unatoč tekućoj financijskoj krizi, američki predsjednik Barack Obama povisio je ciljanu razinu izdvajanja za istraživanja i razvoj na tri posto BDP-a. ERAB smatra da bi si Europa trebala postaviti za cilj postizanje te razine ulaganja do 2030.

Međutim, ERAB ističe kako, unatoč pojačanoj integraciji tržišta EU, 27 zemalja članica toga bloka i dalje dijele nacionalni interesi kada su u pitanju projekati istraživanja i razvoja.

Primjerice, ističe Wood, suprotstavljeni nacionalni interesi već tri desetljeća onemogućavaju postizanje dogovora na razini EU o zajedničkom sustavu registracije patenata, što je rezultiralo nizom sudskih sporova oko potraživanja koja bi do 2013. trebala dosegnuti 289 milijuna eura.

"Brojne male inicijative neće razriješiti ogromne probleme s kojima je svijet suočen", kazao je on. "Ne smijemo dopustiti da svaka od 27 zemalja članica igra svoju malu igru".

ERAB-ovo izvješće poziva na uspostavu Europskog istraživačkog područja (ERA) do 2030., u kojemu bi znanstvenici iz državnog i privatnog sektora mogli surađivati bez graničnih i birokratskih barijera. (Hina)