naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija traži dodatna sredstva za borbu protiv klimatskih promjena

Europska unija mora uložiti dodatnih 50 milijardi eura u solarnu energiju i druge izvore čiste energije želi li ostvariti svoje ambiciozne ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, kazali su u srijedu 7. listopada  dužnosnici u Bruxellesu.

"Prethodne industrijske revolucije dokazale su da prave tehnologije mogu poboljšati način na koji živimo. Danas imamo jedinstvenu priliku promijeniti energetski model koji se temelji na zagađivanju i oskudnim i riskantnim fosilnim gorivima u čist, održiv i manje ovisan model", rekao je europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs.

EU se obvezao da će do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20 posto u odnosu na 1990.

Po EK, za to će u idućih deset godina trebati znatno povećati ulaganja u tehnologije s niskom emisijom CO2 i to sa sadašnjih tri milijardi eura na godinu na osam milijardi.

Taj bi novac trebao osigurati javni i privatni sektor, a porezni obveznici platili bi najriskantnije projekte.

Mogući izvori financiranja su postojeći europski programi, Europska investicijska banka i prihodi ostvareni europskim sustavom za trgovinu dozvolama za emisiju CO2 (ETS).

Dužnosnici u Bruxellesu identificirali su šest prioriteta za ulaganja - solarnu energiju (16 milijardi eura), energiju vjetra (šest milijardi), tzv. 'pametne' energetske mreže (dvije milijarde eura), biogoriva nove generacije (devet milijardi), pohranjivanje CO2 (13 milijardi eura) i nuklearnu energiju (sedam milijardi). (Hina)