naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže ekološku obnovu 15 milijuna zgrada

Građevinski sektor u Europskoj uniji mogao bi u sljedećih deset godina doživjeti veliki uzlet usvojili li se akcijski plan Europske komisije koji predviđa obnovu 15 milijuna zgrada kako bi se smanjila potrošnja energije.  

Europska komisija priprema akcijski plan za efikasno korištenje energije, u sklopu kojeg se planira Europska građevinska inicijativa s ciljem poticanja obnove 15 milijuna zgrada do 2020. godine. Tu inicijativu bi podupirala Europska investicijska banka. Na taj bi se način 11 posto sredstava iz europskih fondova, koji se troše za opskrbu energijom preusmjerilo u građevinski sektor. 

Prema nacrtu dokumenta, ta strategija ima dva cilja - smanjiti emisiju ugljičnog dioksida i smanjiti troškove uvoza nafte i plina. 

Prema procjenama Komisije, kada bi se u potpunosti provela planirana inicijativa potrošnja nafte smanjila bi se za 37 milijuna tona, što prema sadašnjim cijenama iznosi nešto manje od 20 milijardi dolara. 

Komisija procjenjuje da bi ta inicijativa mogla stvoriti dodatnih 300 tisuća radnih mjesta godišnje u građevinarstvu i popratnim djelatnostima. Posebno bi mogli profitirati oni koji se bave ugradnjom izolacijskih materijala. 

'Investiranje u energetsku efikasnost može imati ključnu ulogu u oporavku europskog gospodarstva', kaže se u nacrtu dokumenta.  

U prijedlogu se razmatra ideja da se zakonski prisili kućevlasnike da svoje kuće prije prodaje moraju renovirati u skladu s minimalnim ekološkim standardima, ali se također ističe da bi to moglo biti i zadiranje u temeljna prava građana. O sudbini prijedloga odlučit će zemlje članice EU-a.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: ICT sector to lead the way on climate and energy targets, says European Commission
  • EurActiv: EU promotes smart metering in fight against global warming