naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Financijska kriza testira temelje EU

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz ustvrdio je da aktualna financijska kriza primorava EU da preispita jedan od svojih temelja - riječ je o unutarnjem tržištu. 

'Kriza je iznijela na vidjelo nekoliko temeljnih pitanja vezano za koncept unutarnjeg tržišta u Europi koja zapravo nisu adekvatno razmotrena', kazao je Nobelovac na konferenciji o bankovnoj regulativi u Bruxellesu. 

Osvrnuvši se na kolaps banaka u Irskoj i Islandu prošle godine, Stiglitz je ustvrdio kako su financijski propisi u jednoj zemlji nedvojbeno prouzročili probleme vlasnicima bankovnih računa u drugim zemljama. 'S time se moramo pozabaviti', poručio je.  

Taj nekadašnji ekonomist u Svjetskoj banci sada kritizira njezinu sestrinsku organizaciju Međunarodni monetarni fond, postavljajući pitanje postupa li Europa s takvim gospodarstvima korektno. 

'Možda bi trebalo preispitati rješenje kojim se nameće neprimjeren teret određenim zemljama koje su slijedile model deregulacije', kazao je on. 

Nakon što su zemlje članice lani ubrizgale milijarde u banke suočene s propašću, EK pojačano govori kao vlade moraju srezati brzorastuće proračunske manjkove kako ne bi buduće generacije opteretile golemim dugovima. 

Članice pak pokazuju različiti stupanj entuzijazma u pogledu obuzdavanja manjkova, pri čemu se većina složila da prvo treba osigurati čvrst gospodarski oporavak.  

Temom unutarnjeg tržišta pozabavio se i povjerenik EU-a za gospodarstvo i monetarna pitanja Joaquin Almunia, složivši se da razlike u financijskoj regulativi unutar EU predstavljaju ozbiljnu prijetnju unutarnjem tržištu Unije. 

EU mora sam ispraviti nedostatke jer u protivnom riskira širenje zaraze na realno gospodarstvo, naglasio je Almunia.  

'Ako nismo u mogućnosti štititi unutarnje tržište u financijskom sektoru, ubrzo ćemo se suočiti s problemima u primjeni pravila o tržišnom natjecanju i državnoj pomoći', kazao je Almunia.

 

Više o tome:

EUobserver: Financial crisis testing EU foundations, says Stiglitz