naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Godina napredka na zapadnom Balkanu i Turskoj

Komisija je u srijedu, 14. listopada 2009., usvojila strategiju proširenja Europske unije. U komunikaciji se ističe napredak Zapadnog Balkana i Turske napravljen prema europskim integracijama tijekom teške godina globalne ekonomske krize, te navodi glavne izazove s kojima su suočeni u mjesecima i godinama koje dolaze.

Komisija je odlučila da preporuči otvaranje pregovora s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom. Liberalizaciju viznog režima u zapadnom Balkanu bio bi veliki korak za regiju i značajan napredak u 2010.

Proces proširenja EU trenutno se odvija u pozadini zbog recesije, koja je utjecala i na EU i na proširenje. Bilateralni sporovi ne bi trebala utjecati na proces pristupanja oni bi trebali biti riješeni među sudionicima spora.

Predstavljajući paket proširenja, povjerenik za proširenje Olli Rehn je izjavi: 'Strategija proširenja predstavlja danas demonstraciju naše opredjeljenosti za europsku budućnost Zapadnog Balkana i Turske. Aplikacija Islanda daje novu dimenziju proširenja Europske unije.'

Bezvizno putovanja za građane Bivša Jugoslavenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije početkom 2010. će donijeti opipljive rezultate. Komisija će razmotriti prijedloge za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu sredinom 2010., pod uvjetom da ove zemlje ispune uvjete.

Europska komisija preporučila je otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, koja kandidatski status ima od prosinca 2005. godine, ali bez spominjanja datuma kada bi se pregovori trebali otvoriti.

'Predlažemo otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom. Ta zemlja je napravila uvjerljiv napredak i ispunila postavljena mjerila. Komisija smatra da Makedonija u dovoljnoj mjeri ispunjava kopenhaške političke kriterije i ti su elementi omogućili da preporučimo otvaranje pregovora', rekao je povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavljajući izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata te strategiju proširenja za sljedeću godinu.

Makedonija čeka na datum pregovora od prosinca 2005. godine, kada je dobila kandidatski status. Osim političke nestabilnosti u samoj zemlji i umora od proširenja u EU-u, jedan od glavnih problema na makedonskom putu je problem njezina ustavnog imena koje osporava Grčka. Pitanje imena, koje je otvoreno već 18 godina, pokušava se riješiti u pregovorima pod okriljem UN-a.

'Vjerujem da će vlada u Skoplju ovo uzeti kao vrlo snažno ohrabrenje za konačno rješenje pitanja imena. Održavanje dobrosusjedskih odnosa, uključujući dogovorno i uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje imena pod okriljem UN-a ostaje ključno. Sada je to važnije i hitnije nego ikada prije zbog europske budućnosti zemlje', istaknuo je Rehn.

Što se tiče Turske, povjerenik Rehn je rekao 'Turska je obnovila napore u provođenju političkih reformi. Napredak u turskim pristupnim pregovorima trenutačno ovisi o brojnim stvarima, posebice o učvršćivanju osnovnih sloboda i vladavine prava'.

'Bračno nasilje, zločini časti i prisilni brakovi i dalje su ozbiljan problem', smatra Komisija koja također izražava žaljenje zbog 'nedostatka napretka' u borbi protiv korupcije.U izvješću o napretku također se traži od Turske da nastavi s normalizacijom odnosa s Ciprom, te da otvori svoje zračne i pomorske luke za Cipar, što Ankara odbija.

EU je 2006. zbog toga odlučio zamrznuti osam od 35 poglavlja pregovora s Turskom.

Komisija ipak nije predložila nove sankcije, ocjenjujući da Turska mora hitno 'ispuniti svoje obveze' u tom pitanju.

U izvješću se međutim pozdravlja normalizacija odnosa između Turske i Armenije, dviju zemalja koje su imale zajedničku krvavu prošlost, a koje su prošloga tjedna u Švicarskoj potpisale povijesni sporazum o pomirenju.

Turska je 2005. godine, zajedno s Hrvatskom, započela pregovore o ulasku u članstvo EU-a, ali je dosad otvorila samo 11 poglavlja pristupnih pregovora.

Crna Gora je podnijela zahtjev za članstvo u EU u prosincu 2008., a Komisija trenutno priprema mišljenje prema zahtjevu Vijeća. Parlamentarni izbori su se odvili gotovo prema svim međunarodnim standardima. Jačanje administrativnih kapaciteta i učvršćivanje vladavine prava ostaju najveći izazovi.

Albanija je podnijela zahtjev za članstvo u EU u travnju 2009. Komisija je spremna za pripremu svog mišljenja, jedino poziva da to učini i Vijeće. Parlamentarni izbori su se odvili gotovo prema svim međunarodnim standardima. Jačanje vladavine prava i osigurati pravilno funkcioniranje državnih institucija i dalje su glavni izazovi.

Bosna i Hercegovina hitno treba ubrzati reformu, zajedničku viziju o ukupnom smjeru zemlje njenom rukovodstvu, političkoj volji da bi se zadovolji zahtjevi europskih integracija i ispunili uvjete koji su postavljeni za zatvaranje OHR-a.

Na Kosovu, stabilnost je održiva, ali i dalje je krhka.. Glavni izazov za Kosovo je uključivanje i osiguranje vladavine prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje administrativnih kapaciteta, te zaštita Srba i drugih manjina.

U odvojenom dokumentu, Komisija predlaže Kosova da se građanima približite EU, uključujući i putem viznog dijalog s perspektive eventualne liberalizacije viznog režima.

Srbija je ostvarila napredak na putu prema EU, ali mora učiniti dodatne napore na nizu područja od suradnje s Haaškim sudom preko borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala do jačanja tržišne ekonomije.

U izvješću se navodi da je srpska vlada u proteklih godinu dana pokazala da je opredijeljena za približavanje Europskoj uniji, poduzevši niz koraka među kojima i jednostranu primjenu Prijelaznoga trgovinskog sporazuma. Poziva na ubrzanje reforme javne uprave i na pojačani rad u ministarstvima u ispunjavanju obveza na putu europskih integracija, a nedovoljnim se ocjenjuju napori u uspostavi tržišnog gospodarstva.


Više o tome:

  • Europska komisija: Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010
  • Europska komisija: Olli Rehn EU Commissioner for Enlargement Enlargement package 2009 Press conference Brussels, 14 October 2009
  • Europska komisija: The EU Enlargement Process: A Year of Progress in the Western Balkans and Turkey
  • Europska komisija: Key findings of the progress reports on the candidate countries: Croatia, Turkey and the former Yugoslav Republic of Macedonia
  • Europska komisija: Key findings of the progress reports on Albania, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Serbia, and Kosovo
  • Europska komisija: CROATIA 2009 PROGRESS REPORT
  • Europska komisija: Kosovo* - Fulfilling its European Perspective