naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zapadni Balkan: projekti osiguranja granica uglavnom uspješni, ali problem neodrživost

Europska unija financijski pomaže u osiguranju pet tisuća kilometara unutarnjih granica na zapadnom Balkanu i njezini su projekti uglavnom uspješni, a najveći problem koji se pokazao je neodrživost dijela rezultata, priopćio je ovoga tjedna Europski revizorski sud.  

Ocjena je to iz izvješća suda za 2009. o 'učinkovitosti projekata Europske komisije na području pravosuđa i unutarnjih poslova na zapadnom Balkanu'. Izvješće se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju. Sud kaže da će o Hrvatskoj objaviti posebno izvješće. 

'Važno pitanje za Europsku uniju u svim zemljama zapadnog Balkana je osigurati granice, jačati pravnu državu i borbu protiv korupcije. Stoga je sektor pravosuđa i unutarnjih poslova jedan od najrelevantnijih područja europske pomoći tim zemljama a važan dio sredstava EU-a na zapadnom Balkanu ide upravo za programe pravosuđa i unutarnjih poslova. Od 2001. oko 500 milijuna eura potrošeno je na sektor pravosuđa i unutarnjih poslova kroz program CARDS, što je oko 10 posto ukupnog budžeta CARDS-a', kaže sud u priopćenju. 

Uz ocjenu da je Europska komisija uglavnom pozitivno upravljala projektima na tom području, naglašava se i da je najveće područje zabrinutosti održivost rezultata zbog političke slabosti i nedostatka angažmana. 

Sud je poimence naveo projekte ocjenjujući ih od 'zadovoljavajućih' do 'nezadovoljavajućih'. Pritom kaže da je najveći broj nezadovoljavajućih projekata zabilježen u Albaniji (sedam od osam), a slijedi BiH s četiri od deset. 

'Želimo naglasiti još jednom da je nedostatak angažmana vlasti u mnogim zemljama koje smo posjetiti u kontekstu ovog izvješća najveća prepreka u postizanju ciljeva ovog programa pomoći', kaže sud. 

Unatoč činjenici da je EU ukinula svoje unutarnje granice, ona također treba pomoći u učvršćivanju i osiguranju 5.000 kilometara unutarnje granice na zapadnom Balkanu. 

Upitan nakon predstavljanja izvješća nije li beskorisno ulagati u granice koje će postati irelevantne kada se te zemlje jednom priključe Uniji, član Europskog revizorskog suda Maarten B. Engwirda naglasio je da su napori potrebni kako bi se učinkovito borilo protiv kriminala u regiji. 

'U ovom trenutku to je potrebno radi rizika trgovine ljudima, trgovine drogom i slično. Granice moraju biti sigurne, to je jedan od glavnih ciljeva Komisije. Ako pogledate u blisku budućnost, možete se upitati: ako će se sve te zemlje priključiti EU-u, tada neće biti granica. Ali za to treba vremena, a zasad je iznimno važno da te granice budu sigurne', rekao je Engwirda. 

Europski revizorski sud (European Court of Auditors - ECA) je institucija Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU-a.

 

Više o tome:

Europska komisija: 'the Effectiveness of the Commission's projects in the area of Justice and Home Affairs in the Western Balkans'