naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: Završetak pregovora s EU-om 2010. realan

Hrvatska ima realne izglede da iduće godine završi pregovore o pristupanju Europskoj uniji ako ne bude problema sa suradnjom s Haaškim sudom (ICTY), kazala je u četvrtak 15. listopada u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske i EU Vesna Pusić.  

'Hrvatska ima realne izglede da iduće godine završi pregovore o pristupanju EU-u ako se ne bude zavlačilo i ako osobni i parcijalni interesi ne budu nametani ispred interesa zemlje', kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon zajedničkog sastanka Nacionalnog odbora, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije na kojem im je predstavnik Europske komisije Dirk Lange predstavio novo izvješće o napretku Hrvatske, objavljeno u srijedu. 

'Ako se ponovno dogodi problem sa suradnjom s Haaškim sudom, odnosno tzv. topničkim dnevnicima, koji više nisu nikakav politički problem u Hrvatskoj, a očito je ipak netko nešto skrivao, palio, uništavao i sad za to plaćamo cijenu, onda će biti vrlo teško udovoljiti tim preduvjetima', kazala je Pusić. 

'Meni se čini da nije nerealno da završimo pregovore iduće godine', dodala je, istaknuvši da Hrvatsku očekuje još puno unutarnjopolitičkog i vanjskopolitičkog posla, primjerice pitanje Slovenije te rezerve nekih država članica EU-a prema poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava. 

Voditelj jedinice za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje EK-a Dirk Lange upozorio je na sastanku s hrvatskim zastupnicima da bi završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom iduće godine mogao biti doveden u pitanje bude li izvješće glavnog tužitelja Haaškog suda (ICTY) Sergea Brammertza u prosincu negativno. 

'Ako on ustvrdi da Hrvatska ne surađuje dovoljno u pogledu dokumenata koje traži, imat ćete problem', rekao je Lange. 

'Ako njegovo izvješće bude negativno, vidim stvaran problem za zatvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava', upozorio je. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović rekao je na sastanku da Hrvatska tzv. topničke dnevnike nema i da ne može do njih doći. 

Glavni tužitelj ICTY-ja u lipnju je u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da je Hrvatska 'prikladno i pravodobno' odgovorila na većinu zahtjeva za suradnju, ali da tužiteljstvo već dulje vrijeme neuspješno potražuje neke ključne dokumente iz Oluje potrebne za predmet 'Gotovina, Čermak i Markač', među kojima su i tzv. topnički dnevnici. Brammertz bi koncem godine trebao podnijeti sljedeće redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je nakon Brammertzova posjeta Zagrebu potkraj rujna da će Hrvatska nastaviti administrativnu istragu o dokumentima koje traži Haaški sud i ono što nađe dat će, dok će o dokumentima kojima nije ušla u trag dati informacije prikupljene u potrazi.

Europska komisija objavila je u srijedu da Hrvatska iduće godine može završiti pristupne pregovore s EU-om ako nastavi i pojača reformske napore u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te riješi pitanje dokumenata koje traži Haaški sud. 

Komisija ocjenjuje da je Hrvatska postigla napredak u gotovo svim poglavljima. Kao glavne izazove EK navodi poboljšanje neovisnosti i učinkovitosti sudstva, temeljite promjene u funkcioniranju javne uprave i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Hina