naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Drobnjak: članstvo u EU donosi ravnopravnost i relevantnost

Hrvatska treba ući u Europsku uniju kako bi postala ravnopravna i relevantna u europskoj sigurnosnoj, gospodarskoj i političkoj arhitekturi, rekao je u petak 16. listopada u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak.  

'Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postaje u svakom pogledu ravnopravan čimbenik koji sjedi u ravnopravnom statusu s ostalima za stolom u Bruxellesu gdje se donose kapitalne odluke o budućnosti Europe pa tako i nas samih', kazao je Drobnjak na otvorenoj sjednici Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a o temi 'Hrvatska - Europska unija - Lisabonski ugovor'.

'Ulazak u Europsku uniju donosi gospodarske prednosti, sigurnost i stabilnost. Donosi i boljitak, ali u prvom redu onima koji znaju iskoristiti mogućnosti za boljitak', istaknuo je. 

Osim završetka pregovora o pristupanju Europskoj uniji, koji se očekuje iduće godine, za Hrvatsku je, po njegovim riječima, u ovome trenutku najvažnije da razvije administrativnu i drugu infrastrukturu za uspješno korištenje pogodnosti članstva. 

'Nama nije cilj samo ući u Europsku uniju, nego da kao članica Europske unije maksimalno koristimo pogodnosti članstva, ne samo političke, pravne ili geostrateške već konkretne gospodarske pogodnosti, pogodnosti koje donose europski strukturni i poljoprivredni fondovi', rekao je. 

'Zbog toga ovoga trenutka, usporedno sa završavanjem pregovora i radom na pregovaračkim poglavljima, mi intenziviramo rad na izgradnji apsorpcijskih kapaciteta kako bismo članstvo u Europskoj uniji dočekali ne samo spremni već i sposobni da ga iskoristimo s kamatama za boljitak Hrvatske', kazao je. 

Drobnjak je podsjetio da Hrvatska u ovome trenutku ima 28 otvorenih poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara, da je 12 poglavlja privremeno zatvoreno te da je za otvaranje i zatvaranje spremno još nekoliko poglavlja.  

Idući mjesec Hrvatska bi, po Drobnjaku, mogla otvoriti još najmanje tri poglavlja te isto toliko zatvoriti. 

Govoreći o Lisabonskom ugovoru, Drobnjak je kazao kako je novi europski ugovor, koji bi do kraja godine trebao biti ratificiran u svim članicama EU-a, najbolji pokazatelj evolucije Europske unije. 

'Europska unija izrasla je iz malog nukleusa zemalja nastalog na ruševinama Drugoga svjetskog rata, osnovanog s ciljem kako se to strašno iskustvo više nikada ne bi ponovilo, u moćnu skupinu 27 članica koja raste ne samo iznutra nego i u odnosu na svijet koji je okružuje', kazao je. 

'Europska unija stvorila je novi okvir za djelovanje poštujući pritom ravnopravnost svih članica', dodao je. 

Najveća vrijednost Lisabonskog ugovora, smatra Drobnjak, jest to što Europska unija evoluira u puno jače tijelo. Ugovor jača i relevantnost Europske unije na vanjskopolitičkom planu kroz uvođenje institucija predsjednika Europskog vijeća i de facto europskog ministra vanjskih poslova, kazao je.  

'Činjenica što Lisabonski ugovor uvodi dvije nove institucije, predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, kolokvijalno zvanog ministrom vanjskih poslova, konačno znači da Europska unija dobiva taj dugoočekivani 'telefonski broj', odnosno da konačno postoji odgovor na pitanje s kime Amerika ili Kina mogu razgovarati kada žele nazvati Europu', kazao je Drobnjak. 

Lisabonski ugovor, potpisan u Lisabonu 13. prosinca 2007., pravni je akt Europske unije u kojem su sadržane izmjene i dopune dva važna ugovora EU-a - Ugovora o Europskoj uniji (Ugovor iz Maastrichta iz 1992.) i Ugovora o osnivanju Europske zajednice (Rimski ugovor iz 1957.). 

Lisabonskim ugovorom želi se reformirati i modernizirati pravne temelje, instrumente i institucije Europske unije u uvjetima proširenoga članstva. Iznimno je važan za Hrvatsku jer sadrži odredbe koje olakšavaju daljnje širenje Europske unije. 

Osim institucionalnih promjena, ugovor povećava broj područja u kojima se umjesto jednoglasno odlučuje kvalificiranom većinom, povećava ovlasti nacionalnih parlamenata koji će moći usporiti ili zaustaviti donošenje odluka, daje međunarodnopravnu osobnost Europskoj uniji te omogućuje istupanje iz članstva. 

Hina