naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa pokušava oživjeti svemirsku politiku

Europska unija pojačava napore da dostigne druge globalne sile u svemirskoj politici nakon privremenog zastoja projekta za satelitsku navigaciju Galileo. 

Europska komisija trebala bi u tjednima koji dolaze objaviti nove smjernice za poboljšanje satelitskog praćenja klime na Zemlji. 

Europska unija satelite koristi u programu GMES (Globalno praćenje okoliša i sigurnosti), projektu praćenja Zemlje kako bi se predvidjele prijetnje u okolišu. To je druga najvažnija inicijativa u svemirskoj politici EU-a poslije Galilea. 

Dokument koji definira buduće akcije u tom projektu slijedit će nakon nacrta uredbe o pojedinostima njegova djelovanja do 2013., koji je Komisija predstavila u travnju. 

No, glavni izazov ostaje i dalje satelitska navigacija. Europljani još čekaju na Galileo, europsku alternativu američkom GPS-u i ruskom GLONASS-u. Kina je također počela razvija alternativni sustav, koji je po mnogim stručnjacima napredniji od europskog. 

Za razliku od američkog i ruskog sustava, koje financira i nadzire vojska, Galileo je zamišljen za civilne i komercijalne svrhe.

To bi mu trebala biti prednost, no komercijalne aplikacije ne očekuju se idućih pet godina. 

U međuvremenu, početkom listopada Komisija je pokrenula svojevrsnog prethodnika Galileu - EGNOS, koji poboljšava točnost signala satelitske navigacije u Europi. EGNOS trenutačno koriste GPS-ovi pretplatnici, a u budućnosti će biti dodatna usluga u sklopu Galilea.

Galileo je pokrenut 1999., a trebao je biti operativan do 2008. Međutim, osam kompanija koje su tvorile konzorcij za njegov razvoj povuklo se iz projekta u svibnju 2007. smatrajući da bi preuzele prevelik financijski rizik bez jasnih jamstava da će im se ulaganja isplatiti. 

Europska komisija pronašla je novo rješenje koje se temelji na javnom financiranju izgradnje Galileove infrastrukture do 2012., nakon čega sustavom može upravljati javno-privatno partnerstvo. 

 

Više o tome:

EurActiv: Europe tries to relaunch space policy