naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka dala pismena jamstva da obećana pomoć Opelu nije uvjetovana

Njemačka vlada pismenim je putem zajamčila General Motorsu i Opel Trustu da za ponuđenu pomoć posrnulom Opelu u iznosu 4,5 milijardi eura nije postavila uvjete u vezi s odabirom ulagača odnosno plana, kazao je u ponedjeljak 19. studenog glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd.  

Komisija je prošli tjedan objavila kako postoje značajne indikacije da je uvjet za obećanu pomoć Opelu bio da ta posrnula tvrtka bude prodana Magni i Sberbanku, što je u suprotnosti sa strogim EU pravilima o državnoj pomoći i unutarnjem tržištu. 

U pismu njemačkom ministru gospodarstva Karl-Theodoru zu Guttenbergu europska povjerenica za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes navodi da GM-u i Opel Trustu treba dati priliku da preispitaju svoju odluku u svjetlu pisanog jamstva Njemačke da obećana pomoć nije povezana ni sa kakvim uvjetima. 

'Njemačka je uputila pismo GM-u i Opel Trustu u kojemu im daje pismena jamstva koja smo od nje zatražili', kazao je glasnogovornik EK. 'Opel Trust i GM će sada u svjetlu pisanih jamstava moći ponovno razmotriti odluke. Potom će nas njemačke vlasti o svemu izvijestiti'.GM Europe nije zasad želio komentirati. 

Tvrtka RHJ International koja je predala ponudu za preuzimanje Opela objavila je kako više nije zainteresirana za Opel, nakon što je prošli tjedan s Commerzbankom dogovorila kupnju njegove britanske jedinice za upravljanje imovinom.  

'Krenuli smo dalje. Naš su prioritet sada financijske usluge', kazao je glasnogovornik te kompanije čije su dionice izlistane na burzi u Bruxellesu. 

Ni kineski Beijing Auto, također jedan od zainteresiranih za Opel, nije želio komentirati najnoviji razvoj događaja. 

 

Više o tome:

EUbusiness: Germany sticks to guns on Opel deal