naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU predlaže smanjenje emisije štetnih plinova u brodskom i zračnom prometu

Svjetske brodarske i zrakoplovne kompanije trebalo bi prisiliti da do 2020. smanje emisije štetnih plinova za 10 do 20 posto u odnosu na razine iz 2005., složili su se u srijedu 21. listopada ministri za okoliš članica Europske unije.  

Na međunarodnoj konferenciji koja će u organizaciji Ujedinjenih naroda biti održana u prosincu ove godine u Kopenhagenu trebalo bi zatražiti da se do 2020. emisija plinova u zračnom prometu smanji za 10 posto a u pomorskom i riječnom prometu za 20 posto u odnosu na razine iz 2005., poručili su ministri članica tijekom sastanka u Luksemburgu. 

'Smanjenje emisije trebalo bi se primjenjivati na globalnoj razini kako bi se osigurala ravnopravnost', stoji u prijedlogu koji je za ministarski sastanak pripremila vlada Švedske, trenutne predsjedateljice EU-a. 

Uoči sastanka diplomati su izjavili da su najveći kamen spoticanja upravo smanjenja emisija u zračnom te pomorskom i riječnom prometu. Neke članice EU-a smatraju da si Unija ne bi trebala dozvoliti nikakva ograničenja emisija prije sve dok ih ne prihvate i druga velika gospodarstva. 

U švedskom prijedlogu kompromisa ističe se da bi se smanjenja emisija od 10 odnosno 20 posto trebala tumačiti samo kao svrha pregovora u Kopenhagenu, a ne kao obveza Unije da ih provede jednostrano. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU ministers set emissions targets for ships, planes