naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Milijuni eura za razvoj prometne infrastrukture u zapadnoj Europi

Europska komisija potpisala je 18 novih ugovora o financiranju projekata za razvoj prometne infrastrukture u sklopu odgovora EU-a na gospodarsku krizu, a paket vrijedan 260 milijuna eura gotovo u cijelosti odlazi u 'stare' članice EU-a u zapadnoj Europi. 

Projekt je objavljen na godišnjoj konferenciji programa Transeuropske prometne mreže (TEN-T), održane 21. i 22. listopada u Napulju, na kojoj je razmotreno 30 prioritetnih projekata u okviru te politike. 

Prvotno je za prometnu infrastrukturu bilo namijenjeno 500 milijuna eura kroz nekoliko godina. No, novac će se sada isplatiti ranije kao 'vitalan dio odgovora Komisije na gospodarsku krizu', rekao je europski povjerenik za promet Antonio Tajani. 

Druga skupina projekata, vrijednih 240 milijuna eura, bit će objavljena do kraja godine. 

Među 18 projekata koji će biti financirani, Francuska će dobiti 76 milijuna za nastavak radova na novoj željezničkoj liniji za superbrzi vlak 'TGV istok'. 

Italiji je odobreno 64 milijuna za tri projekta, a Velikoj Britaniji 35 milijuna, također za tri projekta. Švedska i Španjolska, sadašnja i iduća predsjedateljica EU-a, dobile su 28 odnosno 24 milijuna eura. 

Jedina 'nova' članica koja će dobiti novac za TNT-T u ovoj je fazi Mađarska i to 7,5 milijuna eura za modernizaciju zračne luke u Budimpešti. 

 

Više o tome:

EurActiv: 'Old Europe' gets millions in EU transport money