naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehn: moguć negativan utjecaj bilateralnih pitanja u procesu proširenja

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn upozorio je u četvrtak u Bruxellesu na moguć negativan utjecaj bilateralnih pitanja zemalja članica sa zemljama u pristupnom procesu Europskoj uniji.  

'Željeli bismo izbjeći jačanje zahtjeva za referendumima, što bi moglo otežati proširenje', rekao je Rehn u Bruxellesu za Slovensku tiskovnu agenciju STA, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da se u Makedoniji održi referendum o imenu države, što je predmet prijepora u njezinim odnosima s Grčkom. 

Na upit što misli o mogućem referendumu u Sloveniji, koji se najavljuje zbog arbitražnog sporazuma za rješenje graničnog pitanja, Rehn je rekao da ne želi komentirati specifična pitanja, ali da je na osnovi petogodišnjeg iskustva u ulozi povjerenika za proširenje svjestan da takve stvari mogu uzrokovati teškoće u pristupnom procesu koji je u Europskoj uniji i bez toga dovoljno kompliciran. 

Rehn je u svojoj raspravi u Centru za europsku politiku u Bruxellesu govorio o procesu širenja vodeće europske integracije. Pri tome je, kako je prenijela STA, upozorio da bilateralna pitanja ne bi smjela ometati proces širenja iako se i to događa. 

'Neki kažu da bilateralna pitanja što se pojavljuju u procesu širenja nisu ništa novo, no u slučaju zapadnog Balkana to su pitanja teške kategorije. Oni koji poznaju regiju barem malo znaju o čemu govorim', rekao je Rehn, a prenijela slovenska agencija. 

Govoreći o Hrvatskoj, Rehn je, po navodima STA, rekao kako se nada da će sporazum o arbitraži biti uskoro parafiran i potpisan, ali i dodao da će se EU u sličnim slučajevima i prijeporima oslanjati na odredbe međunarodnog prava, iako se pokazalo da bilateralna granična pitanja postaju 'ozbiljnom zaprekom' u proširenju integracije.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Lessons from EU enlargement for its future foreign policy