naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bivše komunističke zemlje poboljšavaju se na polju 'zelene' energije

Unatoč opće raširenom mišljenju da bivše komunističke zemlje Europske unije nisu sklone prihvaćanju 'zelenih' energija, neke od njih ipak su vrlo aktivne u razvoju politika obnovljive energije, pišu europski mediji, pozivajući se na predstavnika energetskog diva General Electric Roda Christiea.  

Rumunjska, Mađarska i Češka posebno su aktivne na polju obnovljive energije, dok Poljska za njima zaostaje, rekao je Christie, predsjednik General Electrica za središnju i istočnu Europu i zemlje CIS-a. 

Rumunjska je primjerice počela s razvojem vjetroenergije prije dvije godine, a stigla je dalje od Poljske koja je započela prije 4 do 5 godina, kaže on. 

'Rumunjska je provela zakone i ima vrlo dobre resurse vjetra', ocjenjuje Christie, dodajući da će u toj zemlji 2011. u potpunosti postati operativna velika farma vjetra, jačine 600 megawata. Investicija je vrijedna 1,1 milijardu eura a uključuje 240 vjetroturbina. 

Osim Rumunjske, Mađarska i Češka također brzo usvajaju pravni okvir koji će omogućiti malim neovisnim generatorima - primjerice onima na bioplin - priključivanje na nacionalnu mrežu. 

'Nešto od toga podupire se i iz europskih strukturnih fondova', dodaje Christie. 

Projekt hvatanja i skladištenja CO2 iz postrojenja na ugljen u Poljskoj također će dobiti sredstva EU-a iz tzv. paketa za gospodarski oporavak za razdoblje 2009-2010.  

Međutim, Christie kaže da je potencijal za tzv. čistu tehnologiju na ugljen u Poljskoj puno veći i još uvijek nerazvijen. 'Poljska bi bila izvrsno mjesto za čisti ugljen. Ali ne ide u tom smjeru.' 

Najveća zapreka u Poljskoj je nedostatak političke volje da se provedu sheme koje podupiru industrije da investiraju u obnovljivu energiju. 

Drugi problem je birokracija koja otežava dobivanje dozvola za gradnju elektrana te za korištenje zemlje koja je često rascjepkana, posebno u južnoj Poljskoj. 

Slični problemi pojavljuju se i u Češkoj na regionalnoj razini, kaže Martin Mikeska, stručnjak iz krovne organizacije nevladinih udruga u regiji (Central and European Bankwatch Network).

On je potvrdio da je češki pravni okvir dobar u smislu stimuliranja kompanija da investiraju u energije koja ne onečišćavaju okoliš, kao što su farme vjetra ili solarni paneli. 

'Ali loš dio je da neke od lokalnih i regionalnih vlada imaju svoje vlastite politike, posebno kada se radi o vjetru i suncu, što nije u skladu s nacionalnom politikom potpora obnovljivim izvorima energije'. 

Nekoliko malih farmi vjetra već postoji u Češkoj, ali regionalne vlasti postavljaju prepreke za njihovo priključivanje na mrežu, objasnio je Mikeska.

Nedavnom odlukom suda takvo je ponašanje osuđeno, a lokalne vlasti pozvane su na izmjenu zakona i usklađivanje s nacionalnom legislativom. 

Hina