naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić o sastanku Kosor-Pahor, te o svom susretu s Hoekmarkom

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji Vesna Pusić pozdravila je u utorak 27. listopada sastanak slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, održan dan ranije u Zagrebu.  

'Svakako je dobro što je slovenski premijer Borut Pahor bio ovdje. Ta komunikacija je važna i dobra', kazala je Pusić u izjavi za novinare, nakon sastanka sa zastupnikom Europskog parlamenta i supredsjedateljem Zajedničkog parlamentarnog Odbora EU-RH Gunnarom Hoekmarkom. 

'Što se arbitražnog sporazuma tiče, koji je očito na stolu i na kojem se radi, pretpostavljam da postoje točke oko kojih još nema suglasja i da se radi na tome da se dođe do nacrta arbitražnog sporazuma koji bi uključivao stavove jedne i druge strane', kazala je. 

Ključni problem, po njezinim riječima, jest definicija zadaće budućeg arbitražnog suda. 

'Jasno je u čemu je problem. Problem je u definiranju zadaće budućeg arbitražnog suda, odnosno o čemu će on odlučivati. Kada se to jednom definira, imat ćemo barem trećinu problema razjašnjeno', objasnila je Pusić. 

Osvrnuvši se na sastanak s Gunnarom Hoekmarkom, Pusić je kazala da je sa švedskim predstavnikom razgovarala o stanju u hrvatskim pristupnim pregovorima te odnosima sa Slovenijom. 

Hoekmark je, po njezinim riječima, istaknuo da granični spor sa Slovenijom mora ostati bilateralno pitanje. 

'Jasno je kazao da je on velik zagovornik proširenja Europske unije jer se time širi vladavina prava i ljudskih prava te da mu je u interesu da Hrvatska što prije okonča pregovore i uđe u Europsku uniju', kazala je Pusić. 

Hoekmarka je primio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a razgovarao je i s potpredsjednikom Hrvatskog sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom te s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mariom Zubovićem. 

Na tim se sastancima upoznao s aktivnostima Hrvatskoga sabora na prilagodbi hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije te s provedbom reformi u zemlji, osobito na području pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i sa suđenjima za ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske tijekom Domovinskog rata, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, po priopćenju, kazao je da je Hrvatski sabor od početka 2008. donio 180 zakona koji se odnose na prilagodbu hrvatskoga zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije. 

Na sastancima su razmotrene i teme za predstojeći, deseti sastanak Zajedničkog parlamentarnog Odbora EU-RH u Strasbourgu.

Hoekmark je istaknuo važnost dijaloga između parlamentaraca s obzirom na to da i Europski parlament mora dati svoju suglasnost na ulazak Hrvatske u EU, te izrazio nadu da će se to i ostvariti u što skorijem roku. Podržao je sve korake koje Hrvatska poduzima u tom cilju i naglasio da je u svim reformama važna provedba, kaže se u priopćenju. 

Hina