naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Žbogar: Slovenija ne blokira nijedno poglavlje ali ima sadržajne primjedbe

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak 27. listopada u Luksemburgu da Slovenija ne blokira više nijedno poglavlje u pregovorima s Hrvatskom, nego da u još nekim poglavljima ima sadržajne primjedbe na čijem se uklanjanju radi.  

'Ni jedno poglavlje nije blokirano, o blokadi smo govorili u poglavljima koja su bila vezana za graničnu problematiku', izjavio je slovenskim novinarima Žbogar u Luksemburgu, gdje je sudjelovao na redovitom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. 

'Glede poglavlja za čije otvaranje još nismo dali suglasnost, riječ je o onim poglavljima gdje imamo sadržajne primjedbe, koje rješavamo s Europskom komisijom, tražimo rješenje i nadamo se da ćemo ga naći što je prije moguće', dodao je Žbogar. 

Slovenija je nakon višemjesečne blokade hrvatskih pristupnih pregovora pristala na deblokadu nakon što su u rujnu predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor postigli dogovor o nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora. Slijedom toga dogovora Hrvatska je 2. listopada otvorila pregovore u šest, a zatvorila u pet poglavlja. 

Slovenija je i tada ostavila blokiranim još tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje, a ta blokada nije bila povezana s pitanjem granice. 

Ljubljana je ranije tvrdila da su ta poglavlja ostala blokirana iz sadržajnih razloga i kao jamstvo da će Hrvatska poštovati dogovor Kosor-Pahor o rješavanju graničnog pitanja. 

Žbogar nije htio komentirati jučerašnje razgovore u Zagrebu između premijerke Kosor i premijera Pahora, jer nije u njima sudjelovao, ali smatra da su sada dvije strane bliže parafiranju arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja. 

Hina