naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuski predsjednik najavio pomoć poljoprivredi u visini 1,65 milijardi eura

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je u utorak plan pomoći za francuske poljoprivrednike vrijedan 650 milijuna eura (950 milijuna dolara), te milijardu eura zajmova za taj sektor.  

'Ne dolazi u obzir da Francuska zanemari svoju poljoprivredu', rekao je Sarkozy u govoru o budućnosti poljoprivrednog sektora koji je održao na istoku Francuske. 

'Došao sam vam ponuditi plan bez presedana za iznimnu pomoć našoj poljoprivredi, koji uključuje milijardu eura u zajmovima banaka i 650 milijardi eura državne pomoći', kazao je. 

Plan će se u cijelosti početi primjenjivati do kraja ove godine, najavio je francuski predsjednik.

Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač u Europskoj uniji i zapošljava 770 tisuća radnika, no taj sektor sada pritišće strmoglavi pad cijena poljoprivrednih proizvoda, koje su se po službenim podacima samo u dosadašnjem dijelu godine smanjile za 15 posto.

Ljutiti poljoprivrednici prosvjedovali su proteklih mjeseci širom Francuske, zahtijevajući od vlade odlučne mjere kako bi se ublažile posljedice naglog pada cijena koji im je nagrizao prihode. 

 

Više o tome:

EUobserver: Sarkozy unveils massive aid package for French farmers