naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nacionalni odbor: još otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja uz dogovor sa Slovenijom

Do kraja godine održat će se još dvije međuvladine konferencije pod švedskim predsjedanjem na kojima će Hrvatska otvarati i zatvarati pregovaračka poglavlja, uspije li se dogovoriti sa Slovenijom, rekla je u srijedu 28. listopada Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.  

Slovenci su još suzdržani i blokiraju otvaranje triju poglavlja, rekla je Pusić nakon sastanka članova odbora. 'Riječ je o poglavljima 'vanjska i sigurnosna politika', 'okoliš' i 'ribarstvo'', objasnila je i dodala kako 'postoji i suzdržanost u vezi sa zatvaranjem nekih poglavlja'. 

'Očekujemo da ćemo to do konca godine na tim dvjema konferencijama uspjeti riješiti, ako se dogovorimo sa Slovenijom', kazala je. 

Za dva poglavlja Hrvatska još nije dobila poziv za predaju tzv. pregovaračkih stajališta, rekla je Pusić, iako su pregovaračka stajališta prošla kroz nacionalni odbor. 

Jedno je od njih poglavlje 'pravosuđe i temeljna prava', za koje 'su pregovaračka stajališta već prošla kroz nacionalni odbor, ali još nismo dobili poziv za predaju pregovaračkih stajališta', rekla je Pusić. 

Kad je riječ o poglavlju 'tržišno natjecanje', dodala je, 'to je (Europska) komisija poslala na izjašnjavanje zemljama članicama'. Hrvatska sad očekuje reakciju zemalja članica EU-a na nedavan neuspješan pokušaj prodaje hrvatskih brodogradilišta. 

'Pitanje je u kojoj će mjeri članice prihvatiti činjenicu da je bio raspisan natječaj za prodaju brodogradilišta, koji doduše nije uspio, te u kojoj je to mjeri dostatan znak da je hrvatska vlada mislila ozbiljno', objasnila je Pusić. 

Hina