naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poboljšana gospodarska klima u eurozoni

Povjerenje kompanija i potrošača u gospodarstvo eurozone u listopadu se ponovno poboljšalo, sedmi mjesec zaredom, objavila je u četvrtak 29. listopada Europska komisija.

Indeks gospodarske klime za eurozonu, koji temeljem ispitivanja sastavlja Europske komisije, u listopadu je iznosio 86,2 boda, nakon rujanskih 82,8 bodova, priopćeno je iz Bruxellesa. Novi podaci svjedoče o postojanom poboljšanju ozračja u posljednjih sedam mjeseci, odnosno od rekordno niske razine od 64,6 bodova u ožujku.

Za EU u cjelini pokazatelji Europske komisije također su pokazali rast povjerenja potrošača. U listopadu je tako indeks uvećan na 86 bodova, nakon 82,6 bodova u prijašnjem mjesecu.

Poboljšanje povjerenja, kako u eurozoni tako i u EU, najvećim je dijelom rezultat jačanja povjerenja u čitavom nizu sektora, poglavito u industriji, objavila je Komisija.

U odvojenom izvješću Europske komisije je objavila i indeks poslovne klime u eurozoni, koji je u listopadu također pokazao poboljšanje u odnosu na mjesec ranije. Iznosio je minus 1,78 bodova, nakon minus 2,07 bodova u rujnu.

Glavni ekonomist IHS Global Insighta Howard Archer smatra da su najnovije brojke 'prilično dobre'.

'Općenito, gospodarska se klima, što je ohrabrujuće, u listopadu ne samo poboljšala već sedmi mjesec zaredom već je poboljšana po znatno višoj stopi, najvišoj u zadnjih 13 mjeseci', kazao je on.

'Potrošači i kompanije su bez sumnje manje pesimistični u vezi aktualnog stanja u gospodarstvu i daleko optimističniji u pogledu izgleda za oporavkom', kazao je Archer. 'Kompanije su također općenito zadovoljnije knjigama narudžbi i razinom zaliha, manje pesimistične glede aktualnog poslovanja i optimističnije u očekivanjima vezanim uz proizvodnju'.(Hina)

 

Više o tome: 

October 2009: Economic Sentiment Indicator continues its upward march