naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sjeverozapadna regija zajednički nastupa u Bruxellesu

U Uredu hrvatskih regija u Bruxellesu u utorak 27. listopada navečer potpisan je Sporazum o suradnji između Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, javljeno je u srijedu iz ureda zagorskog župana.  

Sporazum su potpisali župani Siniša Hajdaš Dončić i Predrag Štromar, dok je međimurski župan Ivan Perhoč najavio naknadno potpisivanje sporazuma, koji ima za cilj sustavno razvijanje suradnje u okviru županija NUTS II regije Sjeverozapadna Hrvatska. 

Potpisanim sporazumom o suradnji, rečeno je u Bruxellesu, županije iskazuju svoju namjeru za zajedničko učvršćivanje i poticanje međusobne razmjene i suradnje u svrhu doprinosa zajedničkom napretku cijele regije. 

Zajednički ured imat će višestruku namjenu, a prije svega će služiti predstavnicima županija i razvojnih agencija za uspostavu bolje suradnje s europskim institucijama i razmjenu iskustava s predstavnicima ostalih zemalja.  

Godišnje će se moći poslati do 12 osoba na dvotjedne edukacije na kojima će se učiti o funkcioniranju Europske unije i mogućnostima korištenja europskih fondova.  

Ured će, uz to, prikupljati natječaje koji se raspisuju u Bruxellesu, a namijenjeni su zemljama na putu u Uniju. Svaku od županija zajednički ured će godišnje stajati 70 tisuća kuna. 

Svečanom potpisivanju sporazuma o suradnji između Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, između ostalih, prisustvovali su veleposlanik Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji Branko Baričević, veleposlanik RH u Belgiji Boris Grigić, te Danuta Hubner, predsjednica parlamentarnog Odbora za regionalnu politiku. 

Hina