naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Najviše stope nezaposlenosti u eurozoni i EU u posljednjih desetak godina

Sezonski prilagođena godišnja stopa nezaposlenosti u rujnu je u eurozoni i EU u cjelini uvećana za 0,1 postotni bod u odnosu na mjesec ranije, na 9,7 odnosno 9,2 posto, pokazuju u petak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.  

Za 16-članu eurozonu to je najviša stopa nezaposlenosti od siječnja 1999. a za 27-članu EU najviša od siječnja 2000. otkad se vode te statistike, navodi se dalje u izvješću toga ureda. 

U odnosu na prošlogodišnji rujan godišnje stope nezaposlenosti značajno su porasle u obje zone, za oko dva postotna boda. U rujnu 2008. stopa nezaposlenosti u eurozoni je iznosila 7,7 posto a u EU u cjelini je bila u visini 7,1 posto, objavio je Eurostat.  

Eurostat procjenjuje da je u rujnu 2009. bez posla u EU bilo ukupno 22,12 milijuna ljudi, od čega njih 15,32 milijuna u eurozoni. U odnosu na kolovoz broj nezaposlenih uvećan je za 286 tisuća u EU, a za 184 tisuće u eurozoni. 

U usporedbi s rujnom prošle godine broj nezaposlenih u EU i eurozoni uvećan je za 5,01 milijun odnosno za 3,2 milijuna, priopćio je nadalje statistički ured. 

Među zemljama članicama, najnižu stopu nezaposlenosti u rujnu su zabilježile Nizozemska (3,6 posto) i Austrija (4,8 posto), dok su najviše stope zabilježene u Latviji (19,7 posto) i Španjolskoj (19,3 posto). 

U usporedbi s godinom ranije sve zemlje članice zabilježile su rast stope nezaposlenosti, objavio je Eurostat. Najmanje povećanje stope nezaposlenosti u tom je razdoblju zabilježila Njemačka, sa 7,1 na 7,6 posto, a najveće Latvija, s 8,1 posto na 19,7 posto. 

Među najvećim trgovinskim partnerima EU-a i eurozone, Sjedinjene Države u rujnu su zabilježile stopu nezaposlenosti od 9,8 posto, objavio je Eurostat. U japanskom gospodarstvu stopa nezaposlenosti u kolovozu je iznosila 5,5 posto. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Euro area unemployment up to 9.7 per cent