naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Počinju konzultacije za čelna mjesta u EU-u

Lisabonski sporazum trebao bi stupiti na snagu 1. prosinca, a razgovori o imenima za nova čelna mjesta Europske unije počet će odmah, najavio je švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

'Kako bi finalizirali pripreme za sporazum odmah ću početi konzultacije o imenima. Što je prije moguće sazvat ću summit EU-a', kazao je Reinfeldt u utorak, 4. studenog 2009.

Taj bi se summit trebao održati ovoga mjeseca, prije onog već zakazanog za 10. i 11. prosinca.

Potrebno je naći osobe koje će obnašati dužnosti predsjednika EU-a i Visokog predstavnika, koji će ujedno biti i potpredsjednik Europske komisije, kazao je Reinfeldt u priopćenju u utorak, nakon što je češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao Lisabonski sporazum.

Klaus je u utorak potpisao Lisabonski ugovor, nakon što je ustavni sud te zemlje donio pravorijek o njegovoj usklađenosti s češkim ustavom, čime je otklonjena posljednja prepreka za njegovo stupanje na snagu.

Izgledi bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira smanjili su se. Belgijski premijer Herman Van Rompuy pojavio se kao mogući kompromisni kandidat.

'Postoji konsenzus o njegovom imenu, što je rijetko kada se radi o 27-orici. Oko nikog drugog ne postoji jednoglasnost', rekao je u ponedjeljak za agenciju France presse jedan europski diplomat.

Kandidati za mjesto Visokog predstavnika, tzv. ministra vanjskih poslova EU-a, uključuju britanskog ministra vanjskih poslova Davida Milibanda, povjerenika za proširenje Ollija Rehna i bivšu austrijsku ministricu vanjskih poslova Ursulu Plassnik.

Vlade zemalja članica također bi ubrzo trebale dostaviti imena svojih povjerenika kako bi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso mogao kompletirati njezin sastav. Mandat dosadašnje EK završio je 31. listopada i ona sada obavlja samo tehničke poslove.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek rekao je da je Parlament spreman saslušati nove povjerenike od 25. studenoga.

Hina