naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskoj za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo 800 milijuna eura na godinu

Europska komisija pripremila je financijski paket po kojem bi Hrvatska kad postane članicom trebala dobivati iz proračuna EU-a oko 800 milijuna eura na godinu za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo, rekao je u četvrtak 5. studenog hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković.  

'Ova financijska omotnica sukladna je našim izračunima. Možemo kazati da smo zadovoljni, iako bih kao ministar uvijek želio više, ali treba biti realan', rekao je ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva Petar Čobanković. On je o tome u Bruxellesu razgovarao s povjerenicom za poljoprivredu Mariann Fischer Boel i povjerenikom za ribarstvo Joem Borgom. 

Riječ je o prijedlogu Europske komisije koji još trebaju potvrditi zemlje članice i koji se obično priprema pola godine prije završetka pregovora. Po tom prijedlogu, Hrvatska bi mogla povlačiti 373 milijuna eura izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima, za mjere ruralnog razvoja 352 milijuna eura i za ribarstvo 37 milijuna eura. 

Kao i ostale zemlje koje su ulazile u EU, Hrvatska neće moći odmah u prvoj godini članstva povući tu svotu, nego će se postupno povećavati. Kod izravnih plaćanja u prvoj godini članstva moći će povući 25 posto od 373 milijuna, a onda se to povećava na 30 pa na 35 posto u trećoj godini članstva, a nakon toga svota se povećava za 10 posto na godinu do puna iznosa. Kad je riječ o ruralnom razvoju, predviđeno je da Hrvatska već 2014. povuče pun iznos od 352 milijuna eura na godinu. 

Ministar Čobanković je istaknuo da se s Europskom komisijom pregovora kako bi hrvatski poljoprivrednici od prve godine dobivali stopostotan iznos, tako da se razlika do puna iznosa namiri iz hrvatskog proračuna.  

'Vjerujem da ćemo odmah imati mogućnost stopostotna plaćanja. Od toga će dio biti iz EU-a, a dio će biti državni novac, a razrađivat ćemo još neke mogućnosti da se dio iz ruralnog razvoja prebaci u izravna plaćanja', rekao je Čobanković. 

I taj prijedlog EK-a slijedi opći trend u EU da se sve više novca izdvaja za ruralni razvoj, za širenje gospodarskih aktivnosti u seoskim područjima kako bi se osigurao opstanak ljudi u tim područjima. 

Čobanković je rekao da bi Hrvatska na sljedećoj Međuvladinoj pristupnoj konferenciji mogla otvoriti pregovore u poglavlju Ribarstvo, u kojem je obavljen velik dio posla, i ono bi moglo biti zatvoreno vrlo brzo nakon otvaranja.

Slično je s poglavljem Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, koje je već otvoreno i koje bi također uskoro trebalo biti zatvoreno. Poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvoj, jedno od najzahtjevnijih, trebalo bi biti zatvoreno pri kraju pristupnih pregovora, kao što je to bio slučaj i sa zemljama koje su ulazile u EU prije Hrvatske. 

Hina