naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srbija će do kraja godina predati molbu za članstvo u EU

Srbija namjerava do kraja godine službeno predati zahtjev za članstvo u EU-u, objavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.  

'Ispunjeni su osnovni temelji da Srbija preda svoj zahtjev za članstvo u EU-u, i imamo čvrstu namjeru to učiniti do kraja ove godine', kazao je Jeremić novinarima u Bruxellesu u četvrtak 5. studenog nakon razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. 

Rehn je pohvalio 'veliki napredak Srbije tijekom posljednjih 12 mjeseci', kao i napore srbijanske vlade 'za nastavkom pravnih, demokratskih i gospodarskih reformi'. On je dodao da 'Srbija već neko vrijeme dobro surađuje' s ICTY-em. 

Haaški sud od Beograda još uvijek traži da pronađe i izruči ratne zločince, posebice bivšeg zapovjednika oružanih snaga bosanskih Srba Ratka Mladića. 

Nizozemska se protivi približavanju Srbije Uniji sve dok se ne uhiti Mladić, ali Rehn je kazao da je Srbija već puno toga učinila na tom području. 

Jeremić je kazao da srbijanske vlasti 'pretražuju svaki milimetar nacionalnog teritorija' u potrazi za Mladićem. 'Kada bi znali gdje je, on ne bi bio na slobodi, to vam jamčim', istaknuo je srbijanski šef diplomacije. 

Rehn ipak nije želio kazati je li se složio s time da Srbija do kraja godine podnese molbu za članstvo. 'Poštujem suverenitet Republike Srbije što se tiče donošenja važnih odluka poput one o predaji zahtjeva za članstvo', rekao je Rehn. 

Osim pitanja uhićenja Mladića, Europska komisija također želi da Srbija usvoji 'konstruktivnije stajalište' u vezi Kosova. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Serbia to apply for EU membership this year
  • EurActiv: Serbia readies EU membership application