naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pesimističan oko dogovora o klimi u Kopenhagenu

Europa je izgubila nadu da će na summitu o klimi u Kopenhagenu u prosincu biti postignut obvezujući globalni sporazum, ocjenjuju europski mediji.  

Europski vođe i visoki dužnosnici u četvrtak su kratko novinarima u Barceloni kazali da takav sporazum neće biti zaključen tijekom sljedećih godinu dana. 

Jedino što je sada moguće je 'politički obvezujući' sporazum, što je ipak razvodnjavanje prvotnih ambicija. 

Glavni europski pregovarač za klimatska pitanja Artur Runge-Metzger rekao je novinarima u Barceloni nakon zadnje serije međunarodnih pregovora o klimi da je vrijeme isteklo. 

'Radi se o situaciji 'kvaka-22'. Ljudi čekaju jedni druge pa je teško bilo koga kriviti. Međutim, američka pozicija je zanimljiva. Jasno je da SAD usporavaju stvari', piše britanski Guardian navodeći Rungea-Metzgera. 

On je naglasio da više nije izgledno donošenje obvezujućeg pravnog dokumenta te da je najbolje čemu se može nadati okvirni sporazum koji onda može biti temelj za napredak. 

Istovremeno, švedsko predsjedništvo EU-a i Velika Britanija dali su slične izjave, iako s različitim predviđanjima o tome kada bi sporazum mogao biti postignut. 

Komisija smatra da bi se i dalje obvezujući sporazum mogao postići kroz tri do šest mjeseci, dok Šveđani kažu da bi za to moglo trebati i godinu dana. 

U Velikoj Britaniji, ministar za klimatske promjene Ed Miliband kazao je da pregovori idu presporo i loše, te je za to okrivio nedostatak povjerenja između zemalja u razvoju i industrijaliziranog sjevera. Međutim, pravi neuspjeh nije se dogodio u Barceloni nego u Washingtonu. 

Barcelona je bilo posljednje okupljanje međunarodne zajednice pod pokroviteljstvom UN-a prije konferencije u Kopenhagenu koja se održava od 7. do 18. prosinca i na kojoj se treba zaključiti međunarodni ugovor protiv klimatskog zatopljenja.  

Na summitu EU-SAD u američkoj prijestolnici, predsjednik Barack Obama kazao je svojim europskim kolegama da se obvezujući sporazum neće dogoditi u Kopenhagenu. 

'Prije dvije godine bogate zemlje obećale su donijeti pravno obvezujući klimatski sporazum u Kopenhagenu', rekao je Antonio Hill, savjetnik za klimu nevladine organizacije Oxfam International. Sada pak žele ugoditi SAD-u, drži Hill. 'Najsiromašnije zemlje svijeta koje se već bore za preživljavanje u promjenama klime traže akciju a ne više prazna obećanja', ističe Antonio Hill.

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU pessimistic about Copenhagen climate change deal
  • EurActiv: Climate talks set to drag on for another year