naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srbija će podnijeti zahtjev za članstvo u EU u dogovoru s europskim partnerima

Ravnateljica ureda srbijanske vlade za europske integracije Milica Delević izjavila je u ponedjeljak 9. studenog da će zahtjev za članstvo u EU Srbija podnijeti u dogovoru s europskim partnerima, kad procijeni da bi zahtjev mogao naići na dobar prijam članica EU-a.  

'Ako ne zakucate na vrata, ne možete ni očekivati da će vam se otvoriti. S druge strane, važno je odabrati najbolji trenutak za to. Poruke koje dolaze iz zemalja EU-a, koje su partneri Srbije na ovom putu, važne su nam za odabir toga najboljeg trenutka', rekla je Delević gostujući na srbijanskoj državnoj televiziji RTS-u. 

Dodala je kako je, kad je riječ o europskim integracijama, teško govoriti o datumima te da mnogo ovisi o Srbiji, ali i 'drugim stranama' te kako je 'važno zapamtiti da integracija neće završiti dok se ne priključi zapadni Balkan'. 

Delević je kazala kako se o nužnosti uhićenja i izručenja dvojice haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića slažu i Nizozemska i ostalih 26 članica Unije i srbijanska vlada.  

Nizozemska je, međutim, po njezinim riječima, prilično usamljena u procjeni je li to potrebno učiniti kako bi se odblokirao Prijelazni trgovinski sporazum, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, provedbu kojega Nizozemska uvjetuje uhićenjem i izručenjem preostale dvojice haaških optuženika. 

Delavić je dodala kako valja vidjeti izvješće glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Brammertza koji je prošli tjedan boravio u Srbiji, i koji bi redovito šestomjesečno izvješće trebao podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a u početku prosinca. 

Upitana o roku za ukidanje viza srbijanskim građanima za putovanje u zemlje EU-a, Delević je kazala kako će se Europski parlament o tome očitovati već 12. studenog te da je vizna liberalizacija vrlo bitan znak koji europski dužnosnici šalju Srbiji.  

'Kad su uvjeti jasno određeni i kad vi ispunite te uvjete, napredak je neizbježiv, a to je u našem slučaju liberalizacija viznog režima', istaknula je. 

Europska komisija je 15. srpnja u Bruxellesu službeno predstavila prijedlog za ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije te će, kad bude prihvaćen, oni moći putovati bez viza u zemlje schengenskog prostora s novim biometrijskim putovnicama. 

Prijedlog Europske komisije dolazi na razmatranje Europskom parlamentu i Vijeću EU-a koji donose konačnu odluku, što bi se, ako te tri države ispune sve uvjete, moglo dogoditi do kraja godine. Beogradski tisak prenio je da bi vize, na slovenski prijedlog, mogle biti ukinute već 19. prosinca, dva tjedna prije nego se očekivalo. 

Hina