naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pokrenut registar europskih zagađivača E-PRTR

Europska komisija i Europska agencija za okoliš u ponedjeljak 9. studenog su pokrenuli sveobuhvatni europski registar zagađivača koji će omogućiti potrošačima uvid u podatke o razinama zagađenja iz čak 24.000 tvornica i postrojenja u Europskoj uniji. 

'Novi će registar građanima omogućiti izravan pristup informacijama o emisijama iz tvornica diljem Europe, te im pomoći aktivno sudjelovati u odlukama koje se tiču okoliša', kazao je europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas. 

E-PRTR (European pollutant release and transfer register) sadržavat će godišnje podatke za 91 opasnu supstancu i pokrivati više od 24.000 industrijskih postrojenja diljem Europske unije u 65 gospodarskih grana, od spalionica do tvornica.  

Za svaku pojedinu tvornicu navodi vrstu i količinu zagađivača ispuštenih u atmosferu, vodu i tlo, te podatke o opasnim supstancama pohranjenim na drugim lokacijama. 

Primjerice, glavna spalionica u Bruxellesu ispustila je u 2007. 493.000 tona ugljičnog dioksida, 801 tonu dušikovih oksida, 44 kilograma arsena i 33 kilograma žive. 

Britanska čeličana Corus na sjeveroistoku Engleske iste je godine ispustila opasan koktel plina i tekućina, uključujući 88.700 tona ugljičnog monoksida i dvije tone vodikovog cijanida. 

Posjetitelji na web stranici http://prtr.ec.europa.eu mogu podatke saznati prema nazivu mjesta ili postrojenja, ili pretraživati po lokaciji, sektoru ili zagađivaču. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Pollution: new European register gives public access to information on emissions from European industrial facilities